Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Немеркнуча зоря Володимира Антоновича



Таку назву носить створена працівниками відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка книжково-ілюстративна виставка-посвята, приурочена до 185-річчя від дня народження Володимира Антоновича (1834-1908), українського історика, археолога, етнографа, археографа.

Покладаю надію, що працею та
любов`ю зроблю, що українці коли-
небудь визнають мене за сина свого
народу.
        Володимир Антонович

       Володимир Боніфатійович Антонович - людина незвичайної долі. Він - один із найвидатніших представників української історичної науки другої половини ХІХ - початку ХХ ст. Водночас - видатний археограф, археолог, етнограф, публіцист, громадський діяч, один з ідеологів українського національно-визвольного руху. Своєю діяльністю вчений заклав основи сучасної української історичної науки. З його ім'ям пов'язане створення значного за обсягом та науковою значимістю фонду друкованих джерел з історії України, початок систематичних археологічних досліджень, осмислення на цій основі найважливіших подій і явищ, вітчизняної історії, поява низки оригінальних наукових праць.

         Вчитуючись у публікації, присвячені Володимиру Антоновичу не можна не відзначити, за словами Михайла Слабошпицького, «рідкісну духовну еволюцію представника дрібної шляхти, католика, який став однією з найпомітніших фігур в українській культурі, в історіографії, в громадському житті України другої половини минулого і початку нинішнього століття».

         На створеній працівниками відділу загального читального залу книжково-ілюстративній виставці-посвяті «Немеркнуча зоря Володимира Антоновича» представлені книги, що простежують життєвий шлях цієї неординарної особистості та відтворено найрізноманітніші факти його наукової, культурно-просвітницької та громадської діяльності.

         Серед експонованих видань авторства Володимира Антоновича, зацікавлений читач може ознайомитись з такими творами як «Історичні діячі Південно-Західної Росії в біографіях та портретах»,

«Коротка історія Козаччини», «Моя сповідь», «Про козацькі часи на Україні», «Про українофілів і українофільство» та інші.

         Організатори сподіваються, що книжкова виставка гідно розкриває перед читацьким загалом постать та науковий доробок Володимира Антоновича.

         Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка