Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«ПЕРЕВАЛ»: презентація часопису в обласній бібліотеці



17 січня 2019р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка напередодні відзначення Дня Соборності відбулася презентація тематичних випусків часопису «Перевал» (числа 1-2 і 3-4 за 2018 рік), основні матеріали якого присвячені 100-річчю Української революції в Галичині, створення ЗУНР та Злуки ЗУНР і УНР. Журнал представляв його головний редактор – відомий письменник і журналіст, заступник голови НСПУ Ярослав Ткачівський, який ось уже від 2014 року обіймає цю посаду.

Відкрила презентацію директор бібліотеки та водночас член редколегії журналу Людмила Бабій, яка представила численним гостям нові випуски часопису і влучно зауважила, що: «Кращого журналу, який би так популяризував творчість не тільки знаних письменників, а й молодих авторів, немає в Україні». Людмила Василівна запропонувала поринути в історію часопису за допомогою мультимедійної презентації «Перевал - літературне обличчя Прикарпаття», яку підготували працівники відділу краєзнавчої літератури. Відеосюжет став своєрідною візуалізацією останніх 10 випусків журналу, які виходили під керівництвом Я. Ткачівського.

На пропозицію письменника присутні вшанували хвилиною мовчання колишніх членів редколегії, лауреатів Шевченківської премії України Степана Пушика та Василя Пилип'юка. У своєму виступі головний редактор розмірковував про перспективи розвитку журналу, його майбутнє, про фінансові та видавничі питання виходу часопису. Та все ж запевнив, що за сприяння читачів, авторів та всіх небайдужих й соте число журналу побачить світ.

Письменник додав, що «кожен автор, кожен читач є причетним до виходу журналу», що його географія доволі широка й не обмежується лише творчістю письменників Прикарпаття. Особливу увагу звернув на спарені випуски, які, на думку членів редколегії, дають можливість розлогіше розповісти про конкретні події.

Учасники заходу у своїх виступах акцентували свою увагу на останніх випусках журналу, які, на думку членів редколегії, є визначальними. Вони зачіпають тривожні та болючі питання, зокрема, питання сучасної війни та її наслідків, 100-річчя Крут та 100-річчя Листопадового зриву, який спричинився до утворення ЗУНР (Західноукраїнської Народної республіки). Окремі публікації часопису присвячені збройному крилу ОУН та УПА, вояки якої боролися проти двох тоталітарних держав - нацистської Німеччини та радянського Союзу. Згадані випуски виходили під гаслом: «Україна понад усе», тому зрозуміло, що сторінки часопису були просякнуті нотами патріотизму та відданості Україні.

Висловити свої думки стосовно розвитку та популяризації видання змогли багато охочих, зокрема, доктор історичних наук Микола Кугутяк, який назвав «Перевал» людинознавчим журналом, оскільки він зачіпає найрізноманітніші питання людського буття; професор Степан Хороб, який висловив щиру вдячність журналові за популяризацію творчості молодих авторів і влучно зауважив, що «після прочитання журналу залишається відчуття задоволення його високою літературно-художньою вартістю».

Заступник голови обласної спілки письменників України Василь Бабій, який теж узяв участь в обговоренні, назвав журнал своєрідною вікіпедією, а наостанок потішив публіку цікавими пародійними поезіями. Кореспондент газети «Галичина», поет Іван Гаврилович сказав, що журнал справді відображає не тільки літературу Прикарпаття, але й миттєвості літературного процесу загалом. Письменниця Ганна Дорошенко у своєму виступі запропонувала творче псевдо журналу - «Живий», оскільки, незважаючи на всі фінансові складнощі, часопис набуває все ширшої популярності. Він є ровесником нашої незалежності, своєрідним літописом, який заглиблений в історію, але впевненими кроками прямує у майбутнє.

Долучилися до виступів і багато інших активних авторів та читачів журналу, зокрема, Михайло Верес, Галина Христан, Мирослав Аронець, які також високо оцінили рівень цього літературного альманаху.

На завершення презентації директор бібліотеки Л. Бабій подякувала всім присутнім за увагу й активне обговорення випусків журналу та його перспектив на майбутнє, а редколегії журналу побажала  талановитих авторів та вдячних читачів.

Світлини

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка