Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Митець Іван Труш – на маркованому конверті



17 січня 2019 року в Музеї мистецтв Прикарпаття відбулося спецпогашення маркованого конверту, присвяченого 150-річчю від дня народження відомого українського художника Івана Труша.

Щороку «Укрпошта» вшановує видатних особистостей України випуском маркованих конвертів та марок, які популяризують їхні імена серед широкої громадськості та прикрашають колекції філателістів.

На урочистому спецпогашенні конверту присутніх привітав директор Музею мистецтв Прикарпаття Василь Романець.

Директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка Людмила Бабій розповіла про життєвий і творчий шлях видатного галицького живописця, пейзажиста, портретиста, громадського діяча Івана Труша. Він відомий у світі як митець, що приніс в Україну техніку західних модерністських течій.

Іван Труш одним з перших в українському малярстві серйозно зайнявся гуцульською тематикою. Під враженням краси гірських краєвидів він створює низку мистецьких пейзажів: «Захід сонця в лісі», «Самітна сосна», «Копиці сіна», «Весна на Гуцульщині», «Луки і поля», «Сосни», «Хмари», «Карпатський пейзаж». Є у доробку майстра і жанрові картини: «Трембітарі», «Гуцулка з дитиною», «Гром», «Йордан на Гуцульщині», «Процесія на Гуцульщині», «Гагілки», «Дві гуцулки», «Гуцулки біля церкви», «Гуцульський хлопчина», «Гуцульський похорон».

Значну частину творчого доробку митця займають портрети - Лесі Українки, Михайла Драгоманова, його друга Івана Франка, шанованих художником інших діячів української культури, передусім Тараса Шевченка, Івана Нечуя-Левицького, Миколу Лисенка та інших.

Завідувач науково-методичного відділу Музею мистецтв Прикарпаття Наталя Доскалюк представила гостям декілька картин І.Труша, що зберігаються у фондах Музею мистецтв Прикарпаття, які вони мали можливість переглянути.

У процедурі спецпогашення маркованого конверту взяли участь заступник начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Мирослава Корнелюк, представник Івано-Франківської дирекції Українського Державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта», керівники бібліотеки і музею.

Урочистості прикрасили музичні твори у виконанні струнного ансамблю «Квадро корде» обласної філармонії ім. Іри Маланюк.

Світлини

 

 

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка