Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ніч перед Різдвом: традиції прикарпатського краю



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку, присвячену традиціям відзначення Різдвяних свят. У це величне Свято, свято миру і любові, колядками, щедрівками мешканці Івано-Франківщини підносять хвалу Богу. Розпочинаються Різдвяні свята зі Святої вечері. На святий вечір переважно готують 12 пісних страв. Така традиція пов’язана з переконанням, що число 12 є символом сонця у народній міфології, а в християнській традиції число 12 символізує 12 апостолів Ісуса Христа.

Страви готують пісними, тобто без яєць, сметани, молока й масла, а також, звичайно ж, і без м'яса. На святий вечір родина збирається у батьківській хаті, спільно вшановує своїх предків, символічним уособленням яких є дідух.
Дідух стоїть на покуті впродовж усіх свят. Свята вечеря є своєрідним символом єднання роду. Кутя, так само як і узвар, вважаються поминальними стравами, кажуть народознавці. Після святкової вечері на столі прийнято залишати кутю і ложки, з тим щоб душі тих, хто відійшов в інший світ, могли «прийти» і також відсвяткувати Різдво. Як відомо, символіка Різдва - зірка, вечеря, коляда, вертеп, дідух. Зірка є головним атрибутом святкування Різдва. Вона символізує народження. Це символ Бога, символ сонця, символ світла. Різдвяна зірка є восьмикутною і символізує дуже давню символіку сонця. Християни вважають восьмикутну зірку своїм, християнським символом. Це Вифлеємська зірка.
Тому всіх охочих, які прагнуть докладніше дізнатися про звичаї святкування Різдва на Прикарпатті, ми запрошуємо на перегляд книжкової виставки «Ніч перед Різдвом: традиції прикарпатського краю» до відділу краєзнавчої літератури, на якій представлені праці з етнографії, історії, культури та мистецтва Прикарпаття.

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка