Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Степан Бандера: символ нескореного українства



У відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку до 110-річчя національного Героя України, очільника визвольного руху українського народу – Степана Бандери.

Народився він 1 січня 1909 року в с. Старий Угринів Калуського району. Учнем Стрийської класичної гімназії на чотирнадцятому році свого життя Степан Бандера вступає до Пласту. А навчаючись у Львівській Політехніці, стає активним членом Організації українських націоналістів, успішно займається нелегальною агітацією, ціль якої - встановлення незалежної української держави. І вже незабаром він керує усією пропагандою ОУН у Західній Україні.

У червні 1934 року був ув'язнений польською поліцією і перебував під слідством у в'язницях Львова, Кракова й Варшави. Одразу після виходу на волю, у вересні 1939 року, він очолює революційний провід ОУН. З початком Другої світової війни Степан Бандера був знову заарештований і перебував у фашистському концтаборі. У післявоєнний час внаслідок постійної загрози арешту змушений був часто змінювати місце перебування. 15 жовтня 1959 року в Мюнхені його було підло вбито.

Степан Бандера - національний Герой України, символ визвольної боротьби цілої епохи в історії українського національно-визвольного руху, Провідник ОУН. Без сумніву, він є знаковою постаттю української історії.

Степан Бандера пройшов шлях від рядового члена до багаторічного голови проводу. Він пропагував ідею перманентного поширення національно-визвольної боротьби, охоплення нею якомога ширших соціальних прошарків. ОУН під проводом С. Бандери стала наймогутнішою політичною і бойовою силою українського народу. Його сильна віра в своє провідницьке призначення, в необхідність жертовно жити, працювати й творити для України звучить в усіх його листах, публікаціях та справах. Ця віра в себе, в свої спроможності давала йому ту силу колосальної енергії, яка відчувається у всій його діяльності. Він віддано вірив у визволення нашої держави і цією вірою запалював всіх.

Ближче познайомитися з історичними, художніми та документальними матеріалами про життя і діяльність Степана Бандери ви зможете, завітавши до краєзнавчого відділу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та ознайомившись з ювілейною книжковою виставкою "Степан Бандера: cимвол нескореного українства".

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка