Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація видання «Від Скіфії до АТО (медицина і армія в просторі і часі)» Миколи Кардащука



20 грудня 2018 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка в рамках засідання Інтелектуального клубу Творчих Особистостей «Галицькі кмітливці» відбулася презентація книги Миколи Кардащука «Від Скіфії до АТО (медицина і армія в просторі і часі)».

Чергове засідання Інтелект Клубу Творчих Особистостей відкрив Голова обласної громадської організації ТВР України Богдан Іванович Середюк, який представив присутнім гостя Миколу Дмитровича Кардащука - лікаря-стоматолога, педагога, кандидата медичних наук, громадсько-політичного діяча, полковника, кращого вченого-винахідника області 2004 р., професора кафедри українознавства Інституту Східної Європи (м. Львів), автора книги «Від Скіфії до АТО (медицина і армія в просторі і часі)». Богдан Іванович відзначив вагомий внесок вченого-дослідника в інтелектуальну скарбницю краю, який все своє життя присвятив служінню Україні. У творчому доробку лікаря налічується тридцять дві наукові праці, більше двадцяти раціоналізаторських пропозицій, сім патентів України, з яких три в 2004 р.: на речовину, розчин і мазь «Дісанол».

Микола Кардащук у 2012 році видав збірку драматичних творів «Карпатська симфонія» з історичної ідеологічної проблематики, з яких п'ять п'єс поставлено на театральних сценах Прикарпаття. В 2014 році вийшла друком його монографія про етногенез українського народу «Хто ми? Хто наші пращурі? Звідки пішла-постала Україна».

В науковому виданні «Від Скіфії до АТО (медицина і армія в просторі і часі)», яке вийшло за сприяння Інституту Східної Європи (м. Львів) у 2018 році досліджується послідовний процес зародження і розвиток медицини та медичної науки в Україні, починаючи з кам'яного віку і до сьогодення.

Професор у мультимедійній презентації показав, що з розвитком наших пращурів розвивалась не тільки їх трудова і захисна діяльність, але медична допомога в побуті, у військовий час на полі бою, в монастирях і лічницях, підпільно-польових умовах в УПА та в нинішньому АТО. Початківцями заснування медичної допомоги на українській землі були язичники - народні цілителі - волхви, знахарі, віщуни. Люди жили в єдності з природою, вивчали її цілющі властивості і використовували як ліки. Дослідження воєнної історії дають можливість дізнатися про озброєння у військах різних народів, які йшли війною на українські землі, починаючи від Скіфських часів і до ХХІ століття нашої ери та методи надання медичної допомоги воїнам.

Через призму проаналізованих та висвітлених 28 джерел, автор книги відображає цілісну історичну концепцію розвитку української медицини і армії в просторі та часі від Скіфів до АТО.

В своєму виступі президент обласної громадської організації СНІО України Лідія Михайлівна Шляхтич відмітила, що книга вченого не залишить байдужим жодного українця, який прагне глибше ознайомитися з розвитком української медицини та армії. Адже в ній розкрито концепцію розвитку і організації медичної допомоги у військових формуваннях української держави в різних історичних часах, яка передбачає створення умов і системи медичного забезпечення. Вона стане корисною знахідкою для всіх, хто цікавиться історією зародження та становлення медицини і армії в Україні.

Про актуальність книги і її цінність для пізнання історії українського етносу та формування держави, доступність викладу матеріалу відзначили професори: Василь Гречаник, Мирослав Волощук, журналіст Іван Гаврилович, дійсні члени клубу колеги та студенти з Івано-Франківського національного медичного університету, активісти міського об'єднання ВУТ «Просвіта», працівники бібліотеки. Вони висловили своє захоплення і вдячність Миколі Кардащуку за його служіння Україні.

Відрадно, що 17 листопада 2018 року автору презентованої книги Кардащуку Миколі Дмитровичу присвоєно вчене звання професор Інституту Східної Європи (м. Львів) кафедра українознавства.

На завершення засідання Богдан Середюк вручив громадсько-політичному діячеві Миколі Дмитровичу щорічний каталог «Інтелектуальний продукт вчених, винахідників і раціоналізаторів Прикарпаття» де розміщений матеріал про написану книгу.

Світлини

Оновлено 24-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка