Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Зустріч з Василем Пюриком в Інтелект-Клубі «Галицькі кмітливці»



21 листопада 2018 року в рамках засідання Інтелектуального Клубу творчих особистостей „Галицькі кмітливці” відбулася творча зустріч із Василем Петровичем Пюриком – вченим-винахідником, доктором медичних наук, професором, завідувачем кафедри хірургічної стоматології Івано-Франківського національного медичного університету, Лауреатом обласної премії ім. Г. Терсенова 2018 року.

Засідання Інтелект Клубу відкрила директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Л. В. Бабій, яка представила присутнім гостя - завідувача кафедри хірургічної стоматології ІФНМУ Василя Петровича Пюрика. У своєму виступі Людмила Василівна наголосила, що уже впродовж 16 років успішно втілюється проект «Інтелектуальний клуб творчих особистостей «Галицькі кмітливці», який реалізується на базі головної книгозбірні області. Саме він є осередком для спілкування вчених, фахівців, обдарованої молоді та громадськості краю. В рамках засідань було організовано біля 60 зустрічей з авторами наукових відкриттів і творчих проектів, династіями винахідників, ювілеїв наукових шкіл, презентацій досліджень кафедр провідних вищих навчальних закладів м. Івано-Франківська, які згуртовують еліту Прикарпаття у плідне коло однодумців. Одним з таких і є висококваліфікований хірург-стоматолог, відомий винахідник-дослідник - Василь Пюрик, творчий доробок якого сьогодні становить понад 350 опублікованих наукових робіт, 70 патентів України на винаходи і корисні моделі, біля десяти нових винахідницьких рішень знаходяться на стадії експертизи. Він автор більше 30 інформаційних листків, монографії у співавторстві, понад 20 навчальних та навчально-методичних посібників. Адже пан професор не тільки теоретик, а й великий практик, має свою наукову школу.

Людмила Василівна запросила до слова професора, який на основі мультимедійної презентації про кафедру хірургічної стоматології, котру він очолює з 1996 р., охоче поділився своїми напрацюваннями та успіхами в сфері медицини. Василь Петрович цікаво і доступно ознайомив присутніх з основним напрямком та галузями роботи кафедри: травматологія і запальні процеси щелепно-лицевої ділянки, хірургічне лікування генералізованого пародонтиту, підвищення ефективності діагностики лікування хворих із патологічними станами, які супроводжуються втратою кісткової тканини щелеп, корекція порушень мікроциркуляції і гемостазу при різних патологічних станах. Вчений також розповів про найсучасніші методи діагностики і лікування стоматологічних захворювань хірургічного профілю використовує у своїй практиці.

Особливі заслуги Василя Пюрика у галузі стоматології у своєму слові відзначив Голова обласної громадської організації ТВР України Богдан Іванович Середюк. Він наголосив, що саме на унікальному таланті лікаря-хірурга навчалось і виховалось не одне покоління молодих фахівців. Під керівництвом професора захищені 9 кандидатських дисертацій, успішно готуються докторські і три пошукові роботи.

За заслуги в розвитку медицини і лікувальної практики вчений нагороджений Почесною Грамотою Міністра охорони здоров'я України.

У серпні 2018 р. вчений-винахідник відзначений обласною премією ТВР ім. Г. Терсенова за комплексну розробку «Клініка, діагностика, лікування патологічних станів зубощелепової системи, які викликають або супроводжуються втратою кісткової тканини».

У своєму виступі Президент обласної громадської організації СНІО України Лідія Михайлівна Шляхтич відмітила, що практична діяльність вченого-винахідника упродовж багатьох років дала змогу не тільки опанувати основні навички оперативних втручань при травмах та захворюваннях черепно-лицевої ділянки, але й творчо осмислювати їх причини і наслідки та дивувати науковий світ і колег нетрадиційними підходами та унікальними вирішеннями здавалось би невирішуваних проблем в хірургічній стоматології.

Зі щирими словами вітання виступили колеги-фахівці - професор Геник С. М., доцент Проць Г. Б., завуч кафедри хірургічної стоматології Л. З. Деркач, а також лікар-стоматолог, громадсько- просвітницький діяч М. Д. Кардащук.

Своїми думками поділилися професори Кузьменко Е. В., Гречаник В. П., народний артист України, професор М. Я. Кривень та журналіст І. Гаврилович, які побажали вченому-винахіднику, щоб ще яскравіше палав вогник його інтелекту, розгорявся багаттям нових творчих надбань в галузі медичної стоматології.

На завершення зустрічі Богдан Середюк та Людмила Бабій вручили Василю Петровичу Пюрику Диплом, посвідчення, нагрудний знак та пам'ятний буклет дійсного члена клубу, а також цінний подарунок від п. Марії Волосовської.

Інтерв"ю директора Л.Бабій в програмі "Карпатський ранок".

 Сввітлини

Хірург-новатор і доктор медицини Василь Пюрик: Життя занадто коротке, щоби прокидатися вранці і нарікати на нього(стаття Івана Гавриловича в газеті "Галичина")

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка