Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Пекельні цифри і слова У серце б`ють, неначе молот...



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-реквієм, яку організували працівники відділу загального читального залу до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, який відзначається щороку у четверту суботу листопада.

Зроніть сльозу. Бо ми не мали сліз.

Заплачте разом, а не наодинці.

Зроніть сльозу за тими, хто не зріс,

Що мали зватись гордо - українці.

Заплачте! Затужіть! Заголосіть!

Померлі люди стогнуть з тої днини,

Й благають: українці, донесіть

Стражденний біль голодної країни.

                         Ніна Виноградська

        В історії України є чимало подій, які навіть з відстані часу вражають своєю жорстокістю і немилосердям, відгукуючись болем і гнівом у серцях і душах людей. Одна з найтрагічніших - Голодомор. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років.

        Терор голодом, що діяв в Україні впродовж 22-х місяців - це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася, починаючи з 1928 року.

        За десять місяців Україна втратила майже чверть свого населення. В голодомор, за оцінками дослідників, померло від 7 до 10 мільйонів чоловік. Голодне лихоліття найбільше вразило дітей. Третина всіх померлих від голоду - діти.

        Упродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчувалося радянською владою, а й взагалі заборонялося про нього будь-де згадувати. Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. Він поставив під загрозу саме існування української нації в цілому.

        Сьогодні минає 85 років, а сльози не висихають, думками ми в тих страшних часах. Ще живі люди, котрі пам'ятають ті страшні часи і можуть розповісти про них. Ще зберігається шанс засвоїти урок історії не за підручниками, а через безпосередній контакт із живими свідками. Але з кожним днем події Голодомору віддаляються в часі, не втрачаючи при цьому свого скорботного і трагічного значення.

        Вшанувати пам'ять невинних жертв - це той мінімум, який ми, сучасні українці, маємо зробити не стільки для мільйонів загиблих, а, скоріше, задля наших дітей, котрі повинні завжди пам'ятати про ті часи й робити все, щоб подібне ніколи не повторилося.

Голодна смерть, напевно, найстрашніша.

Вона повільна, довга і тяжка,

Жахлива і пекельна, найлютіша,

Бо зводить з розуму й така тривка...

А це ж було... І ніде правди діти,

Що заподіяли цю смерть більшовики.

Дорослі мерли, старики і діти -

Це геноцид кривавої руки.

Щоб наш народ нескорений здолати,

Що прагнув волі і в борні стояв.

Його рішили в чорнозем загнати,

Щоб голову вже більше не підняв.

Вмирали сім'ї, вимирали села...

Бо все забрали, що народ зростив.

Статистика доволі невесела...

Мільйони більшовицький кат згубив.

А ті, хто вижив, будуть пам'ятати,

Як голодом морили чесний люд.

Бо ж пам'ять у народу не забрати...

Й не знищити, не змити, наче бруд.

Вона передалась нам генетично,

Й живе у нас з маленьких літ.

І буде жити в Україні вічно,

Тож хай про це почує цілий світ!

                         Надія Красоткіна

        Саме про цю трагічну сторінку в історії української нації, про причини та наслідки жахливої трагедії українського народу розповідають численні книжкові видання представлені на розгорнутій в загальному читальному залі книжково-ілюстративній виставці-реквієм «Пекельні цифри і слова У серце б'ють, неначе молот». Зокрема, збірники матеріалів «Голодомор 1932-1933 років як величезна трагедія українського народу»,: «Геноцид українського народу: історична пам'ять та політико-правова оцінка», народна книга-меморіал «33-й: Голод», каталог виставки «Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу», книги: «Смертю смерть подолали: Голодомор в Україні 1932-1933», «Український голокост 1932-1933: свідчення тих, хто вижив», Р. Конквест «Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор», Ю. Котляр «Голодомори 1921-1923 рр. та 1932-1933 рр. на Півдні України: етнічний та міжнародний аспекти», С. Кульчицький «1933 рік : сталінський терор голодом», О. Міщенко «Безкровна війна» та інші.

        Тож в  ці скорботні дні відзначення 85-ліття Голоду-геноциду в Україні запрошуємо всіх до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на перегляд книжково-ілюстративної виставки та схилімо голови й запалімо свічки на знак пам'яті про трагічне минуле нашого народу. Це - наша спільна біль, наша спокута.

Світлини

 

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка