Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Десятий літературний фестиваль «Покрова» в обласній бібліотеці



6-7 листопада 2018 року в Івано-Франківську проходив ювілейний Десятий літературний фестиваль «Покрова» імені Тараса Мельничука. В рамках фестивалю в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулися презентації видань: книги спогадів про Тараса Мельничука «Бурлака», збірки поезій Ярослава Ясінського «Логос», книги Мирослава Лазарука «Забуті письмена».

Щорічно в осінні дні в Івано-Франківську проходить літературний фестиваль «Покрова» імені Тараса Мельничука. Започаткував фестиваль у 2009 році письменник і видавець Василь Карп'юк, організатори - Літературна агенція «Discursus», Івано-Франківська обласна організація НСПУ та управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА.

З 2012 року визначають лауреата фестивалю, який одержує диплом та сирного коника зі столиці сирних коників - с. Брустури Косівського району. Цьогоріч відзнаку фестивалю отримали літератори Роман Киселюк та Микола Близнюк. До слова, серед лауреатів минулих років були: Олег Лишега (2012), о. Іван Рибарук (2013), Василь Портяк (2014), Наталя Ткачик (2015), Ярослав Ясінський (2016), Галина Петросаняк (2017).

Фестиваль живе, розвивається, удосконалюється і згуртовує навколо себе шанувальників красного письменства. За роки його існування у ньому взяли участь понад три десятки письменників з різних міст України.

Традиційно в стінах Івано-Франківської обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка відбуваються зустрічі з лауреатами та презентації їхніх книжок.

У перший день фестивалю відбулася презентація книг спогадів про Тараса Мельничука «Бурлака», упорядниками якого є літературний критик Євген Баран та поет і редактор «Буковинського журналу» Мирослав Лазарук та «Тарас Мельничук у спогадах Миколи Близнюка: інтерв'ю Василя Глібчука», що побачила світ у видавництві «Писаний Камінь» у чудовому мистецькому оформленні художника Антона Григорука. Видання вийшли до 80-річчя від дня народження поета - уродженця с. Уторопи Косівського району, дисидента, в'язня радянських таборів, лауреата Шевченківської премії 1992 року за книгу «Князь роси».

Учасники фестивалю, серед яких були модератор зустрічі Голова обласної письменницької організації Євген Баран, професор Микола Лесюк, літератори Микола Близнюк, Василь Шкурган, Роман Киселюк, викладач Святослав Кут ділилися спогадами про зустрічі з Тарасом Мельничуком.

Другий день фестивалю відзначився презентаціями книги Мирослава Лазарука «Забуті письмена» та поетичної книги Ярослава Ясінського «Логос», яка вийшла в серії «Третє тисячоліття: українська поезія».

Мирослав Лазарук - автор багатьох поетичних збірок, директор Чернівецького меморіального музею Володимира Івасюка, головний редактор квартальника «Буковинський журнал», заслужений діяч мистецтв України. Творчість М. Лазарука відзначена міжнародною премією «Карпатська корона», літературно-мистецькими преміями України - імені Івана Нечуя-Левицького, імені Дмитра Загула, Сидора Воробкевича та іншими.

На зустрічі Мирослав Лазарук розповів про серію «Третє тисячоліття: українська поезія» - спільний проект чернівецького видавничого дому «Букрек» і Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000». Починаючи з 2012 року, вийшло дев'ять книжок цієї серії, у яку ввійшли збірки визнаних майстрів українського поетичного слова.

Ярослав Ясінський - прикарпатський поет, прозаїк, член Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, Коломийського літературного товариства «Плин», Асоціації українських письменників. Лауреат Всеукраїнської літературної премії ім. Т. Мельничука (2005) та обласної літературної премії ім. В. Стефаника (2013) за збірку віршів «Ордалія». Він є організатором свят поезії на Циганському горбі в Лісках - свята родини Цісиків. Автор книг поезії та численних публікацій у періодиці.

Вірші з нової збірки Ярослава Ясінського «Логос», яка стала дев'ятим випуском вищезгаданої серії «Третє тисячоліття: українська поезія», читали колеги по перу Олександр Букатюк, Світлана Бреславська, Василь Бабій.

Участь у літературній зустрічі також взяли письменники і поети, зокрема: Ярослав Ткачівський, Василь Мойсишин, Степан Процюк, Василь Шкурган, Микола Близнюк.

Один з організаторів літературного фестивалю поет Василь Карп'юк у своєму виступі зазначив, що фестиваль виходить за рамки Івано-Франківської області, він буде презентуватися в різних регіонах України, також створюється інтернет-сайт «Віртуальний музей імені Тараса Мельничука».

Директор бібліотеки Людмила Бабій наголосила, що організатори фестивалю роблять велику справу на літературній ниві, і якщо фестиваль з року в рік відбувається - значить він цікавий і має своїх прихильників. Вона побажала подальших творчих успіхів, видання нових книжок та успішного продовження фестивалю.

Світлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка