Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Рік французької мови стартував в Івано-Франківську



25 жовтня 2018 року у відділі літератури іноземними мовами ІФОУНБ ім. І. Франка відбулась обласна науково-практична конференція «Переклад як лінгвістична та соціальна проблеми. Теорія та практика» у рамках Року французької мови в Україні.

     Організаторами конференції виступили проректор з науково-методичної роботи Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Любов Шелемей, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Наталія Яцків, методист лабораторії суспільно-філологічних дисциплін ІФОІППО Олександра Кондрат, директор громадської організації «Парі-ІФ» Сергій Єрьомін та завідувач відділу літератури іноземними мовами обласної бібліотеки Ольга Войтичук.
     Зібрання було присвячене проблемам професійної компетенції перекладача, оцінці мовної складності перекладу, використання країнознавчих реалій і лексико-фразеологічних засобів.
     До учасників конференції з вітальним словом у відеозверненні звернувся професор Київського університету Олександр Чередніченко.
     З доповідями виступили доцент Чернівецького національного університету Роман Вацеба, професор, декан факультету іноземних мов Наталія Яцків і кандидат філологічних наук Андрій Білас з Прикарпатського національного університету, доцент національного технічного університету нафти і газу Ірина Клюфінська і студент-іноземець цього вузу Джифо Мойопо Обен Джілардо, який розповів про труднощі перекладу з французької мови на українську.
     У роботі конференції також брали участь з своїми доповідями вчитель Снятинської гімназії Наталія Кіцул, учениця спеціалізованої школи № 11 Христина Гафійчук, студенти факультету іноземних мов Прикарпатського університету Софія Дудлій, Роксолана Грабовецька, Наталія Мудрик, Тетяна Беженар та Ірина Цюцяк.
     Рік французької мови в Україні 2018-2019 має на меті популяризацію французької мови за допомогою різноманітних заходів та проектів, що будуть здійснюватися на всій території України. Заходи проводять посольства країн-членів Франкофонії, Міністерство освіти і науки, Міністерство закордонних справ України, мережі Альянс Франсез та Французького інституту в Україні. Проекти представлятимуть такі різноманітні галузі, такі як культура, освіта, спорт та економіка.
     Сьогодні французька – основна мова освіти в 35 країнах світу і, послуговуючись нею, знаходять спільну мову між собою 274 мільйони людей. Франкофонія об’єднана навколо таких спільних цінностей, як боротьба за освітні можливості для всіх, повага до прав людини.
     Україна з 2006 року має статус спостерігача в Міжнародній організації франкофонії і цим засвідчує свій намір поширювати її цінності.
    
     Світлини

    
    
    
    
    
    
    

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка