Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Подвиг, що залишиться у віках



Під такою назвою у відділі загального читального залу діє книжково-ілюстративна виставка-реквієм, приурочена до Дня визволення України від гітлерівських військ.

Це свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Друга світова війна - одна з трагічних сторінок в історії українського народу. В ході Німецько-радянської війни (1941-1945) саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від нацизму.

Визволення України почалося під час Сталінградської битви (листопад 1942 - лютий 1943), яка поклала початок корінному перелому у війні. Перші населенні пункти України в східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 р. Масове ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня - 23 серпня 1943 р.). У вересні-жовтні 1943 р. розгорнулася героїчна битва за Дніпро, на якому німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони. Розгромом німецько-фашистських військ у Карпато-Ужгородській операції наприкінці жовтня 1944 р. і звільненням Ужгорода 28 жовтня завершилось визволення України. Битва за повне звільнення України від фашистів тривала довгих 22 місяці, в ній брало участь до половини живої сили й бойової техніки всіх діючих військ.

Вагомий внесок у перемогу над ворогом зробили українці, 4,5-6 млн. яких боролися у складі Червоної армії та радянських партизан, УПА, військових формувань США, Канади, Франції, Польщі, Чехословаччини тощо.

За роки війни Україна втратила п'яту частину населення: близько 3млн. чол.

Тож запрошуємо усіх до перегляду виставки, тим самим віддаючи шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли рідну землю від фашистських загарбників.

На виставці представлені видання:

«Друга світова війна і доля народів України», «Друга світова війна в історичній пам'яті України», В.Кіпіані «Війна двох правд», М.Мулик «За Україну боролись, за Україну вмирали» та інша література, завдяки якій ви матимете змогу більше дізнатися про героїчне минуле та сьогодення захисників нашої держави та вшанувати їхній ратний подвиг.

                                           Чекаємо на зустріч з вами

                                           Слава Україні! Слава Нації!  

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка