Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книга Ореста Смицнюка про храми Яремчанщини: знайомимось зблизька



2 жовтня 2018 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги священика УГКЦ о. Ореста Смицнюка „Перлини сакральної архітектури Гуцульщини. Т.1 : Яремчанщина”.

Почався захід з благословення архієпископа і митрополита Івано-Франківського владики УГКЦ Володимира Війтишина. Він наголосив, що завданням сучасників є збереження пам'яток сакрального мистецтва, які в часи радянської влади підлягали знищенню та руйнації. Автор презентованого видання, за словами владики, якраз і є ентузіастом такої корисної праці, яка відкриває перед нами світ золотого фонду української національної культури.

Модератор святкового дійства, відома прикарпатська журналістка Наталія Асатурян ближче познайомила присутніх з презентованим виданням, яке подає відомості  про містечка й села Яремчанщини та пропонує читачеві професійно впорядковані описи 24 сакральних споруд, їх інтер'єрів, а також прилеглих до храмів територій. Книга, що побачила світ у видавництві „Лілея-НВ", високо оцінена фахівцями, містить їхні передмови та присвячена пам'яті батька автора Богдана Смицнюка, випускника Львівської богословської академії.

Сам презентант за допомогою мультимедійної презентації охарактеризував церкви Яремчанського деканату, їх інтер'єри та екстер'єри і розповів історію створення книги.

Він зазначив, що крім богословської освіти, раніше здобув фах інженера-будівельника і працював на об'єктах промислового будівництва. Досвід будівничого допоміг йому детально представити своєрідність сакральної архітектури краю, але, попри це, прийшлося вивчати чимало нових мистецьких і релігійних дисциплін.

Священик відвідав багато населених пунктів колишньої Коломийсько-Чернівецької єпархії, зробив виписки з тих документів, які дотепер збереглися, записав розповіді священиків та мирян про історію храмів і діяльність парохів, зробив світлини зовнішнього та внутрішнього вигляду церков, дзвіниць, каплиць та подав ґрунтовний опис їхніх інтер'єрів та екстер'єрів.

Опис храмів Яремчанщини - одного з наймальовничіших куточків України, славного природою, мистецтвом та історією УГКЦ - перша ластівка зібраних і вивчених матеріалів великої роботи автора з дослідження храмів Прикарпаття.

З вітальними словами до о.Ореста звернулися  кандидат історичних наук ПНУ ім. В. Стефаника Ігор Коваль та науковий співробітник музею мистецтв Прикарпаття Марія Сидорак, що є авторами передмови до книги, а також священик підпільної греко-католицької церкви о. Ігор Бойко, спонсор видання Андрій Дзвінчук та директор видавництва „Лілея-НВ" Василь Іваночко.

Вони, а також присутні у залі науковці, громадські діячі, духовенство, рідні, друзі та колеги о. Ореста Смицнюка сподіваються на видання наступних томів дослідження „Перлини сакральної архітектури Гуцульщини", яке допоможе кожному бажаючому ознайомитися із сакральним мистецтвом регіону і зможе прислужитися багатьом прийдешнім поколінням.

Світлини

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка