Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Осіннє злотожнив’я Володимира Качкана



Під такою назвою 18 вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся творчий вечір письменника-академіка, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри українознавства та філософії Івано-Франківського національного медичного університету Володимира Качкана, під час якого автор презентував книги „Той, що бачить вічність” та „50 філософем”.

    Розпочала святковий вечір директор бібліотеки Людмила Бабій, яка представила гостям два презентовані видання академіка Володимира Качкана. Перше побачило світ в серії „Шевченківські лауреати” і присвячене світлої пам’яті фотомайстру Василеві Пилип’юку, а друге вміщує ескізи, штрихи, зариси, пунктири думок презентанта. Звернула увагу господиня книгозбірні і на організовані в залі виставки праць двох маестро – Володимира Качкана та Василя Пилип’юка, що дозволяють глибше пізнати світ їхньої творчості.
     Модератор літературного вечора, заслужений журналіст України, відповідальний секретар обласної організації Національної спілки журналістів Вікторія Плахта відзначила, що творчий ужинок відомого науковця на сьогодні налічує понад 80 видань та ближче познайомила присутніх з новими книгами.
     У документальній повісті в 25 новелах про Василя Пилип’юка „Той, що бачить вічність” автор у художньо-публіцистичній формі створив образ видатного майстра фотосправи світового рівня. Кожен розділ-новела щедро насичений поетичними рядками, роздумами. Натомість „50 філософем” містять 50 важливих філософсько-моральних констант – коротких творів, що сформувались на життєво-мистецькому досвіді автора, серед яких: слово, мова, молитва, пам’ять, віра, душа, праця, любов, воля, щастя, мудрість, час, гордість, заздрість та ін.
     Сам автор у своєму слові тепло і щиро говорив про свого вірного товариша Василя Пилип’юка, якого знав у різних іпостасях. Він розповів про творення книги, присвяченої видатному фотомитцеві, її зміст та структуру, зачитував уривки з неї. Щодо „50 філософем”, то, за словами автора, він написав те, що послане було йому Небом, належним чином лише опрацювавши цю інформацію. Наголосив Володимир Качкан і на тому, що співавтором книги є митець, професор ПНУ ім. В. Стефаника Богдан Губаль, який доповнив філософеми своїми мистецькими творами, таким чином даючи читачам простір для роздумів. 
     Завітали на презентацію до Володимира Качкана представники влади, письменницька та мистецька еліта Івано-Франківська, науковці, краєзнавці, журналісти, серед яких Мирослав Аронець, Іван Гаврилович, Василь Корпанюк, Володимир Великочий, Марія Чулак, Михайло Стефанюк, Василь Тимків, Володимир Смирнов, Василь Лесів, Надія Семенкович, Ольга Бабій, гості з Снятинщини та ін.
     Долучилася до розмови про творче злотожнив’я Володимира Качкана й заступник начальника управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Мирослава Корнелюк. А голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран у своєму виступі наголосив, що Володимир Качкан – представник галицької орнаментальної школи публіцистики, який своєю творчістю показує неймовірну любов до Слова та до людей.
     Щиро привітали автора з новими творчими напрацюваннями професор Інституту мистецтв ПНУ ім. В. Стефаника Богдан Губаль та доцент цього Інституту Надія Бабій, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, заслужені журналісти України Роман Андріяшко та Богдан Кучер, письменник Василь Бабій, начальник відділу організаційно-інформаційного забезпечення апарату Снятинської райдержадміністрації Ігор Королько та голова Снятинського районного об'єднання Всеукраїнського товариства „Просвіта” ім. Т. Шевченка Мирослав Попадюк, поетеса з Луганщини Антоніна Листопад, доцент ІФНТУНГ Іван Макаровський.
     Чудовими музичними дарунками для шанувальників Слова Володимира Качкана стали музичні твори у виконанні струнного ансамблю Івано-Франківської обласної філармонії ім. Іри Маланюк „QUATTRO CORDE” (художній керівник Анжела Приходько), чоловічого вокального квартету „Коло” (художній керівник Петро Чоловський), солістки обласної філармонії Ольги Яловенко, соліста ансамблю „Гуцулія” Василя Гереги та аспіранта Інституту мистецтв Андрія Галавая. Різножанрові піснеспіви вдало вплелися у творчу канву вечора-презентації, зробивши його незабутнім для всіх учасників святкового дійства.

Світлини

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка