Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Рік Культурної Спадщини в Європі



Минулого року Європейський парламент прийняв рішення відзначити 2018 рік як рік Культурної Спадщини в Європі. Саме самобутній національній культурі українського народу присвячена книжково-ілюстративна виставка «Мозаїка українського фольклору», яка організована в загальному читальному залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.


Наша Батьківщина має надзвичайно багату культурно-історичну спадщину. Своїм корінням вона сягає у сиву давнину. Культурна спадщина українського народу в наш час має велике значення, адже саме вона відображає реальне життя людини протягом багатьох століть розвитку суспільства. Світогляд людей, їхні думки, почуття і мораль поступово формують систему духовних цінностей, які в подальшому й служать естетичному формуванню особистості.
Треба відмітити, що умови життя людини в різні епохи, культурні цінності нашого народу, його класова боротьба і видатні історичні події служили і служать джерелом виникнення творів мистецтва і літератури, були і є найціннішим матеріалом для митців у будь-якій сфері творчості. Культурна спадщина дозволяє розкрити істинну сутність того, що відбувалося в минулі часи, підвищити духовний рівень суспільства, покращити соціальні умови і зберегти культурні цінності українського народу.
Культурна спадщина складає значну частину нашого життя. Вона оточує нас в будівлях наших міст і виражається через природні ландшафти та місця археологічних розкопок. Це не тільки література, мистецтво та предмети, але і ремесла, які ми вивчаємо, історії, які ми розповідаємо, їжа, яку ми їмо і фільми, що ми дивимося.
Важко переоцінити значення культурної спадщини, та й інтерес до мистецьких творів ніколи не вщухне. Адже саме мистецтво в життя людини вносить красу і гармонію, саме воно є джерелом культурного і естетичного виховання гідної особистості, саме культурна спадщина надихає людину на добрі справи і вчинки, і тому кожен з нас повинен знати її, любити і вивчати.
Отож, пізнати свій рідний край, його історію та культуру нам допоможуть книги, які представлені на книжково-ілюстративній виставці «Мозаїка українського фольклору». Ця виставка є чудовим джерелом для всіх, хто хоче відчути, чим живе український народ від давніх-давен й до сьогодення. 
До вашої уваги видання: «Велес-книга», Геродотова «Скіфія», українські легенди, народні пісні й думи, а також інші цінні пам`ятки, які відображають у собі духовні й матеріальні надбання, створені людством протягом усієї історії.  Адже, сьогодні, як ніколи раніше, важливо забезпечити збереження і примноження культурних цінностей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 24-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка