Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриваємо Україну: Крим – наша благословенна земля



29 липня 2018 року у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка відбулося презентація книжково-ілюстративної виставки «Мандрівка сонячним Кримом».

                            Земле моя кримська,
                            Земле українська,
                            Сонячний південний краю мій...
                                    Данило Кононенко.

    Крим... Чарівний край таємничих сивих гір, вічно молодого моря, від якого не можна відірвати очей. Історія Криму своїм корінням сягає в глибину віків. Тут здавна переплелися шляхи історії, культури, літератури різних народів і епох. Ольвія, Херсонес, Пантикапей, Таврида – міста-держави, які назавжди увійшли в світову історію, залишили відбитки могутньої цивілізації у сьогоднішній культурі.
    Кримська земля згадується ще в гомерівські часи, часи Геродота і Еврипіда. До кримських берегів підпливали кораблі хитромудрого Одіссея. Звідси беруть початок кіммерійці і скіфи, українські прадавні народи. Християнство Київської Русі народилося в купелі Святого Володимира в Херсонесі. Про Крим писав і автор славнозвісного «Слова о полку Ігоревім». З літопису «Повесть временных лет» дізнаємося про перебування Криму в складі Київської Русі.
    Історія Криму багата на події – величні і щасливі, трагічні і героїчні, як і історія будь-якого регіону з давньою, складною і суперечливою долею. З кінця лютого 2014 року АР Крим та Севастополь захоплені Російською Федерацією та мають міжнародно-правовий статус «територія України, тимчасово окупована Росією».
    Хто хоч один раз побував у Криму, той уже ніколи не забуде казкової принадності його узбережжя, оповитого духмяністю темно-зелених кипарисів. Край стародавніх пам'ятників культури, захоплюючих неповторною красою архітектурних споруд, розкішних парків, садів, виноградників.
    Про минуле і сьогодення Криму йшлося в інформаційному огляді літератури «Крим: історія та сьогодення», який провела Наталія Джус, завідувач відділу загального читального залу бібліотеки.
    Учасники заходу з цікавістю переглянули матеріали, представлені на книжково-ілюстративній виставці «Мандрівка сонячним Кримом», які знайомлять відвідувачів з перлинами півострова.

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка