Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Документ, що змінив епоху



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-календар, яка діє у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка з нагоди відзначення Дня прийняття Декларації про державний суверенітет України.

     28 років тому, 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР голосами 355 депутатів, виконуючи волю українського народу до побудови вільної незалежної держави, схвалила доленосний документ – Декларацію про державний суверенітет України.
    Важливий крок до незалежності було зроблено. Декларація визначила долю і майбутнє всього українського народу, проголосила новий підхід до розуміння статусу України в системі міжнародних відносин.
     Декларація визначила основні політичні, економічні, соціальні цілі та довгострокові перспективи розвитку Української держави, відкривши новий етап в історії нашого народу, заклавши підґрунтя для прийняття 24 серпня 1991 року Акта проголошення незалежності України, який разом з державним суверенітетом був підтверджений волевиявленням народу на Всеукраїнському референдумі в грудні того ж року.
    Декларацією проголошено самовизначення української нації, народовладдя, принцип поділу державної влади на законодавчу, виконавчу і судову, територіальну цілісність України в межах наявних кордонів, економічну самостійність, виключне право народу України на володіння, користування і розпорядження національним багатством України, захист усіх форм власності в державі, гарантії екологічної безпеки і культурного розвитку. Ці базові положення лягли в основу законодавчих актів державного значення – Конституції, законів України.
    Саме про цю історичну подію розповідають книжкові видання, представлені на книжково-ілюстративній виставці-календарі «Документ, що змінив епоху». Чільне місце на виставці займає «Декларація про державний суверенітет України», а також книги «Декларація про державний суверенітет України. Історія прийняття, документи, свідчення», «Здобутки незалежності України 1991» (в 2-х т.), «Україна. Антологія пам`яток державотворення Х-ХХ ст.» (т. 10), В. Литвин «Україна на межі тисячоліть (1991-2000)», А.  Сокол, О. Конечна «Моя країна – Україна» та інші.
   Організатори сподіваються, що запропонована книжкова експозиція допоможе усім бажаючим більше дізнатися про історію створення та прийняття цього важливого документу нашої держави.
   Тож запрошуємо Вас до перегляду.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка