Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Обласний семінар для бібліографів: переходимо на УДК



27 червня 2018 р. на базі Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка відбувся семінар-практикум бібліографів централізованих бібліотечних систем «Систематизація документів згідно таблиць УДК. Основні правила переводу систематичної картотеки статей на УДК».

До учасників семінару звернулась заступник директора з наукової роботи обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Галина Горбань. Вона привітала учасників, відмітила, що бібліографи уособлюють джерело знань і мозковий центр кожної конкретної бібліотеки. Вона наголосила, що згідно програми семінару-практикуму учасники мають можливість отримати нові знання щодо переводу систематичних картотек статей на УДК. Порекомендувала кожному скласти проспект рекомендацій на допомогу працівникам сільських книгозбірень щодо впровадження УДК. Побажала колегам плідної праці та втілення освоєних знань в практику роботи своїх бібліотек.
Завідувач довідково-бібліографічного відділу ОУНБ Алла Габер представила презентацію «Універсальна десяткова класифікація: методика визначення індексів». Вона ознайомила присутніх з державними стандартами з питань УДК та представила посібники на допомогу УДК. Акцентувала увагу на складових частинах УДК: основні таблиці, допоміжні таблиці, алфавітно-предметний покажчик. Детально ознайомила з принципом побудови класів УДК, технологією індексування документів, знаками УДК таблицями визначників та їх використанням.
Головний бібліограф Ніна Бойчук поділилась досвідом роботи відділу з методики пересистематизації СКС на УДК «Систематична картотека статей: правила переводу на УДК».
У форматі практичних занять фахівцями відділу С. Рябовою, Н. Бойчук, А. Габер, Р. Шостак  проведено лабораторне заняття на тему: «Умовні знаки, які ідентифікують загальні та спеціальні визначники», тренінг «Особливості переводу на УДК та формування окремих розділів СКС».
У фаховому діалозі «Особливості ДБА на етапі впровадження УДК» активну участь взяли бібліографи Галицької, Богородчанської, Івано-Франківської, Коломийської, Верховинської ЦБС.
Свої думки і враження учасники навчального заходу висловили в межах підсумкового аналізу та анкетування.

Світлини

Оновлено 18-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка