Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книга про Надію Білобрам із серії „Наші партизани”: представлення в бібліотеці



26 червня 2018 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги краєзнавця і журналіста Зіновія Бойчука „Від пластового вишколу – до членства в ОУН”, присвяченого життю української патріотки Надії Білобрам.

    За модерування заступника директора бібліотеки Галини Горбань присутні ближче познайомились з презентованою книгою, що поповнила серію „Наші партизани” івано-франківського видавництва „Лілея-НВ”.
    У виданні на основі документальних джерел та спогадів очевидців йдеться про трагічну долю керівника зв’язку Станіславського обласного проводу ОУН Надії Білобрам („Барки”).
    Сам презентант, громадсько-політичний діяч, дослідник національно-визвольного руху 40-50-х рр. ХХ ст., довголітній користувач бібліотеки п. Зіновій Бойчук окреслив основні віхи життя та діяльності пластунки, члена УВО та ОУН, активістки „Союзу українок” та „Просвіти”, яка практично все життя мешкала у Станиславові, а три арешти відбувала у місцевій в’язниці. Перші два арешти патріотки були здійснені польською владою за її проукраїнську діяльність, третій – Станіславським управлінням НКВС. На жаль, радянська влада забрала у Надії Білобрам найцінніше – її життя: вона була розстріляна перед приходом у місто фашистів.
    Запрошені до слова письменник, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Степан Пушик, голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, екс-мер Івано-Франківська, представник міжнародної благодійної організації „Інститут національної пам’яті” Зіновій Шкутяк, голова обласної організації „Національний корпус” Сергій Сивачук, вчителька із с. Височанка Галицького району Лілія Пицко, громадський активіст Ярополк Яцинович, старший викладач обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Володимир Шумей та гості із Солонківської ОТГ Пустомитівського району Львівщини на чолі з Надією Семак говорили про актуальність та надзвичайну потрібність даного видання, адже воно представляє правдиву, творену кров’ю історію нашої державності, яку потрібно знати кожному українцеві, виховує почуття патріотизму, любові до рідної землі, допомагає зрозуміти визвольну боротьбу українського народу ХХ ст. проти польських та московських окупантів. Наголошували гості і на позитивних якостях самого автора, який професійно та з душею підходить до своєї справи, є всебічно обізнаною і доброю Людиною.
    Голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України М.  Косило вручив Зіновію Бойчуку Подяку НСКУ за його численні публікації та науково-популярні видання на тему українського національно-визвольного руху.
    Відвідали захід і численні представники творчої еліти Івано-Франківська, серед яких: голова обласного осередку письменницької спілки Євген Баран та секретар НСПУ Ярослав Ткачівський, директор видавництва „Лілея-НВ” Василь Іваночко, генеральний директор ТРК „Вежа” Тарас Зень, журналіст ОТБ „Галичина” Надія Семенкович, мистецтвознавець Михайло Гнатюк та ін.
    Вдалим тематичним доповненням презентації став музичний кліп на пісню „В Станиславові під тюрмою” (слова повстанського поета М. Дяченка) у виконанні народного артиста України Михайла Кривеня, який презентант знімав у „Тюрмі на Лонцького”  у Львові.
    А виставка „Зіновій Бойчук – краєзнавець, журналіст, громадський діяч” ознайомила гостей свята з творчими набутками автора з фондів обласної бібліотеки.

 

Cвітлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка