Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Стабільність Конституції – стабільність держави.



Напередодні державного свята, 24 червня 2018 року, працівники відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка провели для військовослужбовців підшефної військової частини 1241 правову годину «Реалізація конституційних прав і обов’язків в сучасній Україні».

    28 червня – День Конституції України, свято національного єднання й загальної відповідальності за сьогодення і майбутнє нашої Батьківщини. Саме в цей день 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави, яка стала важливим етапом в українському державотворенні та законотворчості, у розвитку українського суспільства.
    У різні періоди існування українського народу були спроби отримати юридичне оформлення держави. Ще в період Київської Русі на віче укладалися договори між князем і народом, що відображено в різних редакціях «Руської правди». Особливу роль у формуванні конституційних ідей в Україні відіграла Конституція, створена Пилипом Орликом, ставши в Європі першим подібним документом. Проте належним чином це вдалося зробити після тривалої, напруженої роботи над Основним Законом держави 28 червня 1996 року. Парламентарії підтримали всі статті проекту – про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Сучасна Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності, на ній ґрунтується нелегке сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу. Міжнародне співтовариство високо оцінило Основний Закон України і назвало його найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина, що сприятиме подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.
    Про історію прийняття Конституції України, про основні засади Основного Закону нашої держави та про те, як реалізуються конституційні права і обов’язки громадян в сучасній Україні розповіла присутнім Ольга Мінаєва, головний бібліотекар відділу загального читального залу обласної універсальної бібліотеки ім. І. Франка. Також вона представила присутнім матеріали книжково-ілюстративної виставки «Стабільність Конституції – стабільність держави». Військовослужбовці мали змогу переглянути літературу про становлення української державності, про Пилипа Орлика та його Конституцію, про історію створення, прийняття та основні засади Основного Закону нашої держави, зокрема, такі книги, як «Конституція України», книгу законодавчих актів, коментарів та офіційне тлумачення «Конституційне законодавство України», збірник документів, коментарів, статей в трьох книгах «Конституція Незалежної України», «Коментар до Конституції України», «Мала енциклопедія Конституційного права», матеріали науково-практичної конференції «Конституційно-правовий статус людини і громадянина в Україні», В. Кафарський, І. Припхан «Конституційне право України», М. Мацькевич «Конституційно-правові засади забезпечення культурних прав і свобод людини та громадянина в Україні», Ю. Мірошниченко «Конституційно-правове забезпечення народовладдя в Україні», а також ряд підручників, зокрема «Основи конституційного права України», «Конституційне право України» (в двох томах), «Права і свободи людини і громадянина в Україні» та інші.

 

   Cвітлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка