Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Літературна зустріч з письменницею Лорою Підгірною



20 червня 2018 року в Івано-Франківській обласній універсальній бібліотеці ім. І.Франка відбулася зустріч з письменницею Лорою Підгірною з Кам’янця-Подільського та презентація її видання «ОМБРЕ. Над темрявою і світлом».

     З привітальним словом виступила директор бібліотеки Людмила Бабій, яка з приємністю представила присутнім письменницю з Хмельниччини Лору Підгірну. Вона відзначила, що авторка у своїх виданнях підняла величезний пласт тих історичних подій початку ХХ століття, які ще мало відомі, але заслуговують на те, щоб молоде покоління знало і розуміло, як творилася незалежна Україна.
 
     «Лора Підгірна – історик, активний громадський діяч, талановитий журналіст, куратор авторського проекту «Літературний туризм», випускниця Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Працює у жанрі українського історичного вестерну. Її успішним дебютом стали два перші романи із серії «Пригоди Марка Шведа» – «Червона Офелія» та «Печатка святої Маргарити», – зазначила модератор зустрічі – відома письменниця, професор ПНУ імені Василя Стефаника Ольга Деркачова.
     Сама авторка романів емоційно та детально розповіла, як писала свій перший детектив, хто та що було її натхненням, які сподівання та які мрії вона вклала у свою творчість. Безліч деталей та цікавинок заглибили усіх присутніх у вир подій початку ХХ-го століття, історію, яку більшість українців, нажаль, не знають. Реальні події та історичні факти віртуозно переплітаються з вигаданими, створюючи єдине ціле.
     Перша частина – роман «Червона Офелія» – історичний вестерн. Його події розгортаються влітку 1919-го, коли Кам’янець-Подільський на короткий час став столицею УНР, а Україна була залита кров’ю патріотів. Та й головний герой досить цікава особистість – Марко Швед, молодий 22-річний кам’янчанин-патріот, білявий, синьоокий, високий парубок із заможної родини, він знає декілька мов, має гарну військову освіту, а понад усе він любить свою країну… Він уособлює в собі нинішнє покоління молодих українців, які вже у ХХІ столітті воюють та віддають свої життя за свободу нашої України.
     Друга частина детективу – «Печатка Святої Маргарити». Свята Маргарита Шотландська була онукою Ярослава Мудрого, і саме печаткою з її зображенням колись користувалися у Тарнорудській управі. Цей історичний факт неабияк зацікавив письменницю, і в неї виникла своя версія того, що ж пов’язувало королеву Шотландії і невеличке містечко над Збручем у Хмельницькій області.
     Третій роман письменниці «Омбре. Над темрявою і світлом» – історично-авантюрний роман, присвячений історії тамплієрів на Поділлі. Твір є лауреатом міжнародного літературного конкурсу «Коронація Слова-2017» у номінації «Романи» і ще одним освідченням авторки у любові до історії рідного краю.

      Під час спілкування з авторкою гості отримали відповіді на запитання, які їх цікавили і могли придбати видання з автографом письменниці.


Світлини
 


Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка