Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Історія Станиславова-Івано-Франківська у краєзнавчих розвідках Івана Бондарева



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто ювілейну книжкову виставку, присвячену доробку відомого журналіста, краєзнавця, члена історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто», майора Збройних Сил України Івана Бондарева.


  Народився він 17 червня 1978 року в місті Потсдамі (Німеччина). У місячному віці його привезли до Івано-Франківська, де він проживає до цього часу. У 1995 році закінчив середню школу №3. У 2000-му завершив навчання на військовій кафедрі університету нафти і газу, паралельно здобувши цивільну освіту за спеціальністю «Проектування та експлуатація нафтопроводів і нафтобаз». У 2006 році здобув другу вищу освіту в Прикарпатському університеті (практична психологія).
  Головним краєзнавчим захопленням Івана Бондарева є дослідження історії Станиславова-Івано-Франківська, яким він зацікавився після прочитання праці Володимира Полєка «Майданами і вулицями Івано-Франківська» у 2004 році. Сьогодні творчий доробок автора вже давно перейшов за 500 краєзнавчих статей. Деякі з них розміщено на численних інтернет-сайтах, зокрема й у «Вікіпедії».
  З травня 2007 року Іван Бондарев є одним з учасників історико-краєзнавчого об'єднання «Моє місто», головне завдання якого полягає у популяризації історії Івано-Франківська. Для одноіменної серії видань здійснив переклади краєзнавчих праць М. Грибовича, М. Струмінського, Ф. Валігурського про Станіславів. Є ініціатором та відповідальним за випуск спеціального числа львівського часопису «Галицька брама» (2009 рік), присвяченому історії нашого міста.
  Іван Бондарев є лауреатом міської премії ім. І. Франка (2012) за цикл статей на військово-патріотичну тематику.
  Автор книг «Фортеця на Волоському тракті», де описано військово-політичну історію Станиславова й долі його власників – магнатів Потоцьких, «Привіт зі Станиславова», «Легенди старого Станиславова», «Слідами забутих пам'ятників», «Легенди і бувальщини Івано-Франківська»,  «Івано-Франківськ: погляд крізь століття», «Легенди австрійського Станиславова».
  Разом із Зеновієм Федунківим Іван Бондарев є упорядником збірки краєзнавчих статей «Станиславівська фортеця», яка на сьогодні є найповнішим джерелом з історії фортифікацій давнього Станиславова.
Позаштатний кореспондент газети „Репортер". Незмінний автор рубрики «Легенди старого Станіславова», яка не має аналогів у галузі дослідження міського фольклору. Співавтор радіопередачі «Таємниці старого міста» на ТРК «Вежа». В ній у співпраці з Оленою Коноваловою щотижня розкриває сторінки славного минулого Івано-Франківська.
  Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає Івана Михайловича з днем народження. Бажаємо Вам здоров’я, миру, любові, добра та творчої наснаги, а всіх бажаючих запрошуємо познайомитися з його творчим доробком, представленим на книжковій виставці „Історія Станиславова – Івано-Франківська у краєзнавчих розвідках Івана Бондарева” у відділі краєзнавчої літератури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка