Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Сучасна війна у сучасній літературі: правда з перших уст



Книжково-ілюстративна виставка-панорама «Сучасна війна у сучасній літературі: правда з перших уст» діє у відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

     Неочікувана війна в Україні стала великим викликом для нашої держави, перспективи її розвитку і навіть існування. Цей виклик прийняла й художня література, до того ж відреагувала на нього доволі оперативно. Події, що сьогодні відбуваються і творять цілком нову сторінку в історії держави, потребують художньої фіксації та осмислення, тобто, літературного проговорення, написання й прочитання.
    Кожен сприймає і осмислює її як може. Журналісти – за допомогою репортажів, письменники – художнього слова, а всі інші – аналізуючи перше чи обидва джерела, ще хтось – на підставі власного досвіду. Нині є запит на серйозний аналітичний репортаж, і це стосується не лише військового конфлікту. Помітним явищем української прози, що перебуває на межі стилів і жанрів, стає художній репортаж, тобто література, яка використовує журналістські інструменти. Її базовими принципами є те, що автор обов’язково повинен бути на місці події, про яку пише, він мусить переживати все спільно з учасниками, характер і образи героїв мають бути «живими».
    На створеній працівниками відділу загального читального залу книжково-ілюстративній виставці-панорамі «Сучасна війна у сучасній літературі: правда з перших уст» зацікавлений читач знайде саме такі книги, які змальовують події у художньому осмисленні журналіста, який бачив не одну війну і які змушують задуматися над багатьма речами. Зокрема, це хроніки «гібридної війни» Тараса Березовця «Анексія: острів Крим», літературно-художнє видання Бориса Гуменяка «Блокпост», досить мозаїчний твір, побудований часто на локальних, однак таки значущих подіях і фактах «Война на три буквы», книга розповідей захисників Донецького аеропорту з фотоілюстраціями Сергія Лойка «АД 242», збірка новел «Книга змін» відомого українського журналіста й письменника Андрія Цаплієнка, 28 проникливих історій, розказаних Ольгою Кашпор «Війна очима ТСН. 28 історій по той бік камери», двотомник Владислава Івченка «2014», романи відомих журналістів та письменників Євгена Положія «Іловайськ» та Сергія Лойка «Аеропорт» та багато інших.
    Внаслідок бойових дій на сході України виникла нова тема у «мирних» письменників. «Волонтери. Мобілізація добра» – збірка, упорядкована Іреною Карпою – «яскраве полотно з віршів, оповідань, есеїв від десяти відомих українських авторів змушує замислитись над феноменом волонтерства – події останнього часу зіткнули з цим явищем упритул. Під однією обкладинкою об’єднані твори Галини Вдовиченко, Катерини Бабкіної, Лариси Денисенко, Ірени Карпи, Ірини Славінської, Гаськи Шиян, Ірен Роздобудько, Андрія Любки, Макса Кідрука, Сергія Жадана.
    Художнє осмислення військових подій письменницями-жінками додає їх творам емоційності та чуттєвості. Варто згадати романи Галини Вдовиченко «Маріупольський процес», Світлани Талан «Оголений нерв», книгу прозових історій Маргарити Сурженко «АТО. Історії зі Сходу на Захід». Війна проходить і по родинах, і по душах...
    За твердженням відомого українського літературознавця, культуролога Ярослава Поліщука поява цілого пласту воєнної літератури свідчить про мобільність сучасної культури слова, її прагнення й уміння адекватно відповідати на виклики сьогодення. Сучасні автори вчаться писати про війну, хоча ще зовсім недавно це вміли лише одиниці. Ті, хто пише про війну, виконують важливу терапевтичну функцію в масштабі всього суспільства: вони інтерпретують сучасні події, встановлюють причинно-наслідкові зв’язки, обґрунтовують болісне прощання з радянським минулим.
    Тож запрошуємо всіх до перегляду виставки.

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка