Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Батьківщина у вигнанні



18 травня відзначають День пам’яті жертв депортації кримських татар. З нагоди чергової річниці цієї сумної дати в історії кримсько-татарського населення в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка розгорнута виставка фотожурналістки Анастасії Власової, яка висвітлює різні аспекти війни на Сході України.

  Батьківщина у вигнанні – це історія про кримських татар, які походять з Криму, але були депортовані в Центральну Азію в 1944 р. за наказом Сталіна. Три роки назад більше ніж 2000 кримських татар  переїхали до західної частини України після анексії Криму Росією.
  Тривалий час кримські татари сприймались як кочівники, що були виселені з дому репресивною радянською машиною та змушені провести 50 років у вигнанні в Центральній Азії, і потім зазнали численних порушень власних прав по дорозі назад до своєї батьківщини – Криму.
  Ця історія повторилась знову в 2014, коли тисячі кримських татар самостійно покинули власні домівки, щоб не стати жертвами російських репресій вже вдруге. Ставши свідком другого вигнання кримськотатарського народу, Анастасія Власова досліджує той сильний взаємозв’язок, який кримські татари мають зі своєю землею та чи стають вони самотніми в іншому суспільстві.
  Автор показує цей процес через історію трьох сімей кримських татар, які переїхали до західної України: Енвер Бекіров, кримсько-татарський активіст та волонтер Крим-SOS; Ельвіра Дроздова, мати двох дітей; Абдаракхман та Діляра Джепарови, родина салафістів, що живуть в селищі Бориня та нещодавно розпочали там власний бізнес.
  Виставка надана Американським домом в рамках проекту «Мандрівна галерея» і є частиною групового проекту Фундації Магнум «Що працює». Проект досліджує процес надбання нової домівки та створення батьківщини в абсолютно іншому середовищі.
  Запрошуємо всіх охочих завітати до інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку», що знаходиться за адресою: вул. Незалежності, 46.  Виставка експонуватиметься до кінця травня.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка