Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Реабілітовані історією



Під такою назвою у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організована книжково-ілюстративна виставка-реквієм, приурочена до Дня пам`яті жертв політичних репресій – щорічного національного пам’ятного дня в Україні, що припадає на третю неділю травня.

Тоді ми йшли по таборах…    

Одних замучили катюги

Зломились інші від наруги      

І в забутті скінчили шлях…
              Микола Цівірко

    Роки політичних репресій в Україні, починаючи з кінця двадцятих років минулого сторіччя, нанесли Україні величезного удару. В країні створювалась атмосфера загальної підозри, пошуку так званих «ворогів народу» та «буржуазних націоналістів», почалося масове фабрикування справ і розгортання політичних процесів, здебільшого проти інтелігенції.
    В Україні було найпоширеніше звинувачення – «український буржуазний націоналізм». Це звинувачення було зручним для боротьби з людьми, в тому числі з письменниками і митцями-патріотами, які прагнули добра своєму народові, своїй вітчизні – Україні, хотіли бачити її вільною незалежною і щасливою. Представники української інтелігенції, яким було причеплено ярлик «українського націоналіста», були приречені на передчасну загибель.    Репресії завдали відчутного удару по усьому суспільству. Була понівечена доля мільйонів людей. В атмосфері страху, наклепів, насильства виховувалось ціле покоління людей. В Україні був знищений цвіт нації – її інтелігенція.
    Наше спільне усвідомлення масштабів трагедії має стати запорукою торжества політики гуманізму, взаєморозуміння і миру. Наш обов’язок – пам’ятати, передавати нащадкам правду про минуле і вірити, що подібне ніколи не повториться, що права людини і законність будуть свято додержуватись.
    Про цю трагічну сторінку в історії України розповідають книжкові видання, які розміщені на книжково-ілюстративній виставці-реквієм «Реабілітовані історією». На експозиції представлені монографії, матеріали наукових конференцій, збірники наукових праць. Серед них матеріали Всеукраїнської наукової конференції «Політичні репресії в Українській РСР 1937-1938 рр.: дослідницькі рефлексії та інтерпретації», збірник документів «Особые папки» Сталіна і Молотова про національно-визвольну боротьбу в Західній Україні у 1944-1948 рр.», збірник спогадів політв`язнів, репресованих і переслідуваних «Літопис голгофи України», книги: Е. Епплбом «Історія ГУЛАГу», Р. Конквест «Великий терор», Н. Наймарк «Геноциди Сталіна», Б. Петров «Діячі української культури (1920-1940 рр.) – жертви більшовицького терору», Підгайний С. «Українська інтелігенція на Соловках», Ю. Шаповал «ЧК-ГПУ-НКВД в Україні: особи, факти, документи» та інші.
    Тож заради відродження національної пам'яті та утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства працівники відділу загального читального залу запрошують переглянути книжкову експозицію та вшанувати пам’ять репресованих українців, передати історію про їх біль нащадкам!
    Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка