Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та Дню пам`яті та примирення присвячується



До Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та до Дня пам’яті та примирення у загальному читальному залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка презентована книжково-ілюстративна виставка-вшанування «У святому мовчанні над вічним вогнем схиляється наша Вітчизна».

Ніхто не забутий.

На полі ніхто не згорів:

Солдатські портрети

На вишитих крилах пливуть...

І доки є пам'ять в людей,

І живуть матері,

Допоти й сини,

Що спіткнулись об кулі, живі!

                              Б. Олійник

Напевне, жодна інша історична подія не залишила такої глибокої рани в пам'яті народній і душах людських, як Друга світова війна, війна небувалих масштабів, що розколола і перебудувала не тільки світ, а й змінила цілі епохи. Друга світова війна - глобальний військовий конфлікт в історії планети та причина найбільших трагедій ХХ століття. У ньому взяло участь 80% людства, загинуло від 50 до 85 мільйонів людей, бойові дії вели 2/3 існуючих на той момент держав.

Чи не найбільший свій чорний і кривавий слід залишила Друга світова війна в Україні, де стала національною трагедією. На плаху війни, у вир якої українці потрапили не за власної волі, було покладено неосяжно велику кількість людських життів її синів і дочок. За різними підрахунками Україна в роки війни втратила загиблими і померлими внаслідок бойових дій, окупації, репресій, голоду, епідемій і хвороб від 7 до 10 млн. людей.

З метою гідного вшанування подвигу українського народу в Другій світовій війні, його вагомого внеску в перемогу антигітлерівської коаліції; засвідчення поваги до всіх борців проти нацизму; увічнення пам'яті про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у роки війни працівники відділу загального читального залу нашої книгозбірні створили книжково-ілюстративну виставку-вшанування «У святому мовчанні над вічним вогнем схиляється наша Вітчизна».

Мета виставки - ознайомити читачів з книгами про Другу світову війну, зацікавити новими виданнями та маловідомими документами. Серед представлених на експозиції книг - фотоальбом „Миттєвості війни", альманах «Пам'ять серця», історичні нариси „Україна у Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття", «Друга світова війна і доля народів України», «Україна у полум'ї війни. 1941-1945», видання «Війна без пощади і милосердя» А. Кентій та В. Лозицького  та багато інших.

Сьогодні Україна, як і у роки Другої світової війни, є епіцентром протистояння агресору, але ми віримо, що незабаром над нашою державою знову буде мирне безхмарне небо.

Запрошуємо всіх до перегляду виставки.

           

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка