Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Під крилами визвольних дум: дивізія „Галичина”



Запрошуємо користувачів до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де функціонує книжкова виставка „Дивізія „Галичина”: українські серця під чужими мундирами”, приурочена 75-річчю з часу її заснування.

  В боротьбі українського народу за державну незалежність Галичині неодноразово доводилось відігравати провідну роль. Важко оцінити велич того внеску, який зробили наші краяни в утвердження України як незалежної демократичної держави.
  Українська дивізія „Галичина” – це особливе за часів Другої світової війни військове формування у складі німецького війська. Виникло воно як наслідок того соціально-політичного стану, що мав місце в Західній Україні у період від осені 1939 р. – з часу її окупації радянськими військами до літа 1943 р., коли власне і було створено дивізію. І хоча вона не була повноцінною армією, мала не тільки мілітарне, але й політичне значення. Адже в недалекому майбутньому дивізійники стали ядром національних Збройних сил – Першої дивізії Української Національної Армії.
  Чимало дивізійників полягло у боях під Бродами, багатьох чекало поневіряння по сталінських таборах і фільтраційних таборах Європи, безрадісне життя далеко від рідної домівки.
  Книги, представлені на виставці, з’ясовують питання виникнення Української дивізії „Галичина”, розповідають про її бойовий шлях, навчання  вояцтва, командування і перехід до Української Національної Армії („Українська дивізія „Галичина”: матеріали до історії”, В. Сірський „УПА й дивізія „Галичина”: факти й фантазія”, В.-Д. Гайке „Українська дивізія „Галичина”: історія формування і бойових дій у 1943-45 роках”,  „Українська дивізія „Галичина”: книга пам’яті. Івано-Франківська область” та ін.); пропонують поринути у спогади вояків дивізії (П. Грицак „Вежі і кулемети”, С. Мединський „Дивізійними стежками”, Р. Висоцький „Спогади дивізійника”, В. Верига „Під крилами визвольних дум”); мовою світлин відображають долі дивізійників та шлях, який вони пройшли („Українська дивізія „Галичина”: історія у світлинах від заснування у 1943 р. до звільнення з полону 1949 р.”).
  Усіх, хто бажає сформувати неупереджене уявлення про боротьбу українського народу в роки Другої світової війни та знати правду про героїчні сторінки історії України запрошуємо ознайомитись із книжковою виставкою „Дивізія „Галичина”: українські серця під чужими мундирами”.

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка