Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Через книгу – до духовності та культури



Під такою назвою в загальному читальному залі Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організована книжково-ілюстративна святочна виставка української книги, приурочена до Всесвітнього дня книги та авторського права.

 Хто полюбить книгу,той далеко піде
 у своєму розвитку. Книга рятує
 душу від здерев’яніння.
                              Шевченко Т. Г.

     У квітні 1995 р. Генеральна конференція ЮНЕСКО заснувала Всесвітній день книги і авторського права, який щорічно відзначається з 1996 року. Це данина поваги до книг та авторів. Головна мета свята – привернути увагу державних органів і читачів до книг як джерела отримання знань, мати доступ до духовних і матеріальних цінностей, розуміння краси і творчих досягнень людини. Адже книги – це вікно у світ культурного розмаїття, це міст, що з'єднує різні цивілізації у часі й просторі.
     Чудова традиція святкування Дня книги народилась у Каталонії, де 23 квітня, у День Святого Георга, традиційно дарували троянду за кожну куплену книжку. Цього дня також було прийнято дарувати книги близьким. Однак серйознішою причиною для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли 23 квітня. Наприклад, М. Сервантес, В. Шекспір, Л. Вега, М. Дрюон, В. Набоков.
     У Всесвітній день книги і авторського права, який святкують у 190 країнах світу, вся спільнота – і ті, хто читає, і ті, хто пише, видає та продає книжкову продукцію, – складають програми заходів, які свідчать про їхню любов до книги. Відбуваються зустрічі з авторами, читання уривків із улюблених книг, різноманітні конкурси, акції на захист друкованого слова, фестивальні читання, розпродаж книг тощо. Деякі країни з нагоди цієї дати видають одне з найпопулярніших видань і безоплатно роздають його відвідувачам книжкових магазинів.
     Кожного року за ініціативою ЮНЕСКО обирається Всесвітня столиця книги. Такими вже були Мадрид, Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Турин, Богота, Амстердам, Бейрут, Любляна, Буенос-Айрес, Єреван. Вибір книжкових столиць – частина зусиль ЮНЕСКО з популяризації книг і читання.
     Книга на сучасному етапі розвитку цивілізації залишається одним із найефективніших інструментів передачі інформації з усіх сфер людської діяльності. Писемність завжди була головним чинником у культурі кожного народу, відігравала провідну роль у його духовному розвитку, тісно поєднувала покоління. Книги покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно має стати на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю, врятувати наш неповторний світ.
     З нагоди Всесвітнього Дня книги та авторського права сердечно вітаємо письменників, видавців, бібліотекарів, книгорозповсюджувачів, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово!
     А всім шанувальникам книги бажаємо нових відкриттів, реалізації творчих задумів та натхнення! Сподіваємось, що придбана або прочитана у цей день книжка стане її власнику справжнім другом і порадником на довгі літа.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка