Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Делегація з Новгород-Сіверського в обласній бібліотеці



11-12 квітня 2018 року у відділі економіко-виробничої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка в рамках проекту: «Захід – Північ: єдність культурних надбань нації» завітала делегація майстрів декоративно-ужиткового мистецтва з м. Новгород-Сіверський Чернігівської області.

Зустріч відкрила директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Бабій Л. В. З великою приємністю вона представила присутнім гостей і наголосила, що 2018 рік оголошено Роком охорони культурної спадщини України. Обмін досвідом з відновлення, відтворення та збереження нематеріальної культурної спадщини різних регіонів України є на сьогодні пріоритетним завданням не лише працівників культури, а й національно-свідомих громадян, які долучаються до цієї справи. Сіверський край споконвіку славиться своїми майстрами декоративно-ужиткового мистецтва та фольклористами. Прикладом цієї діяльності є функціонування народного аматорського клубу любителів декоративно-ужиткового мистецтва «Княжа скарбниця», які зберігають та примножують традиції декоративно-ужиткового мистецтва в різних жанрах та техніках. Для учасників цього проекту є важливим не лише популяризація своєї діяльності в цьому напрямку, а й набуття досвіду роботи колег з інших регіонів України, в тому числі Івано-Франківщини.

Гості представили мешканцям Івано-Франківська виставку, на якій експонувалися як давні рушники, сорочки, запаски, так і сучасні вироби майстрів з Новгород-Сіверського. Вишивані речі середини минулого століття захоплюють своєю досконалою композицією, розмовляють з нами мовою символів, мовою краси, вони не хочуть, аби перервалась нитка часу, що єднає покоління, несуть з глибин часу код народу. Для Чернігівщини характерні білі вишивки, але щоб підсилити загальну виразність додають прозорі мережки шабак, виконані червоними або чорними нитками. На це особливу увагу звернула у своїй розповіді провідний методист Новгород-Сіверського РБК Чередник О. В.

В рамках проекту відбулися майстер-класи з написання писанок, бісероплетіння та виготовлення картин з тканин, які провели гості для студентів та викладачів ВПУ № 13 та училища № 3.

Теплі слова подяки за цікаву розповідь та проведення майстер-класів висловили відомий літературний критик, голова обласної організації НСП України Є. М. Баран, працівники Івано-Франківського державного центру естетичного виховання - відома майстриня з бісероплетіння Марія Чулак, завідувач відділу декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва Світлана Гладка, керівник гуртка образотворчого мистецтва Тетяна Надольська, працівники обласної бібліотеки та усі присутні.

Світлини

Оновлено 24-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка