Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Краєзнавча стезя Василя Харитона



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Краєзнавча стезя Василя Харитона”, присвячена 55-літтю від дня народження краєзнавця і літератора.

    Народився він у с. Черніїв Тисменицького району. Закінчив історичний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту ім. В. Стефаника і психологічний факультет Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.
    Василь Харитон – відомий на Прикарпатті історик, педагог, культуролог, член Національної спілки краєзнавців України, Національної спілки журналістів України, Всеукраїнського товариства „Просвіта” ім. Т. Шевченка.
    Зацікавлення дослідника: історія міст і сіл Прикарпаття, "забуті" культурно-громадські та політичні діячі України, національні товариства та організації. Автор понад 200 розвідок, статей, есеїв з історії та культури Прикарпаття. В набутку дослідника – дев’ятнадцять книг та брошур, зокрема: „На Чорній Бистриці село” (1993), „Просвіта в Тисмениці” (1994), „Замки Галицької землі” (1998), „Старожитності Тисмениччини” (2000), „Снятинщина: люди, події, факти” (2003), „Покутяни: літературно-документальний диптих” (2010), „Село моїх снів” (2012) та інші.
    Співавтор історико-краєзнавчих видань про 850-літній Снятин, багатьох збірників, книг, альманахів. Брав активну участь у роботі над історико-етнографічним нарисом „Покуття”. Виступав редактором і упорядником відновленого історико-краєзнавчого та літературно-мистецького  журналу „Снятин”.
     Василь Харитон – лауреат літературно-мистецьких премій ім. Марка Черемшини (2001), ім. Марійки Підгірянки (2005), ім. Василя Стефаника (2011), а також пам’яткознавчої премії ім. Івана Вагилевича (2007).
    Василь Ярославович успішно проклав і свою журналістську стезю. А поява історичного роману "Буревії" краєзнавця свідчить про його успішні прозові устремління. Адже чимало українських прозаїків розробляли історичну тематику, а саме В. Харитон своїм твором торкнувся одного з найсуперечливіших періодів в історії України першої половини ХІV. А незабаром побачить світ його поетична збірка «Ти».
     Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає свого читача Василя Ярославовича з ювілеєм, а всіх бажаючих запрошує познайомитися з його доробком, представленим на книжковій виставці „Краєзнавча стезя Василя Харитона”.


Оновлено 16-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка