Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Україна – НАТО: Безпека через партнерство



Під такою назвою у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-подія, приурочена до Дня створення НАТО (1949).

    Організація Північноатлантичного договору, НАТО, або Північноатлантичний Альянс – міжнародна політично-військова організація, створена 4 квітня 1949 року. Сьогодні 28 держав є членами НАТО. Головним принципом організації є система колективної оборони, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на атаку з боку зовнішньої сторони.
    НАТО народилася як результат нездатності ООН того часу забезпечити мир у світі, тоді, коли СРСР ветував багато постанов Ради безпеки цієї організації. Для легітимізації нової організації скористалися 51-м пунктом Статуту ООН, у частині 5 у рамках легітимного колективного захисту.
    Створений у 1955 році так званий Варшавський договір став фактично геополітичною противагою НАТО, і конфронтація між цими блоками (а також активна пропаганда СРСР проти НАТО) сформувала упереджене ставлення населення як України, так і інших пострадянських країн до цілей і засобів діяльності організації Північноатлантичного договору.
    Основоположними документами, що продовжують визначати відносини між Україною та НАТО на сучасному етапі, є Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору (9.07.1997) та Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство (21.08.2009). У грудні 2014 року з ініціативи Президента України Верховна Рада безпрецедентною більшістю голосів прийняла законопроект про відмову від позаблокового статусу і відповідно тим самим закріпивши вектор подальшого руху в європейську і північно-атлантичну площину.
    Виставка «Україна – НАТО: Безпека через партнерство» охоплює історію створення та існування Альянсу, структуру НАТО, напрями діяльності організації, процеси трансформації та розширення Альянсу, а також партнерство й співпрацю з іншими країнами, і зокрема з Україною. Особливістю виставки є наочне розвінчування міфів про діяльність НАТО.
    Привернуть увагу користувачів такі видання: збірники науково-аналітичних праць «Актуальні проблеми інтеграції України в НАТО: громадська думка та експертні оцінки» та «Дослідження і розробки у сфері євроатлантичної інтеграції України», збірник матеріалів міжнародної конференції «Вступ України до НАТО: реалії та перспективи», матеріали опитування експертів «Місце України в НАТО», «Для чого Україні вступ до НАТО?», «Довідник НАТО», «Україна – НАТО: історія та сьогодення» та інші.
    Тож запрошуємо всіх до перегляду книжково-ілюстративну виставки-події «Україна – НАТО: Безпека через партнерство».
    Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка