Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

До 100-річчя ЗУНР: Презентація першої ластівки серії видань „Звитяжці” в головній бібліотеці області



3 квітня 2018 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація перевидання праці голови уряду ЗУНР Костя Левицького „Великий зрив”, що є першою книжкою історико-мемуарної серії „Звитяжці” івано-франківського видавництва „Лілея-НВ”.

  За модерування упорядника серії, доктора політичних наук, академіка Івана Монолатія присутні ближче познайомились із презентованою книгою, що являє собою видання спогадів уродженця Тисмениці, випускника Станиславівської гімназії, визначного громадсько-політичного і державного діяча, адвоката і публіциста, у 1918-1919 рр. голови уряду Західно-Української Народної Республіки Костя Левицького.
  Зі сторінок „Великого зриву”, втретє перевиданого на відзначення 100-річного ювілею ЗУНР, від безпосереднього учасника подій читачі дізнаються про світла й тіні українського державотворення 1918 р. на Наддніпрянщині та в Галичині, діяльність українських депутатів Рейхсрату у Відні і членів УНРади у Львові, спрямовану на практичну реалізацію ідеї державності на західноукраїнських землях, перипетії творення Української держави в жовтні-листопаді 1918 р. і Листопадовий зрив, колізії українсько-польських взаємин у Галичині.
  Запрошені до слова голова Івано-Франківської обласної ради, кандидат історичних наук, доцент Олександр Сич, міський голова м. Тисмениці, доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Степан Сворак, депутат облради, професор ПНУ ім. В. Стефаника Сергій Адамович, директор видавництва „Лілея-НВ” Василь Іваночко, радник міського голови Івано-Франківська Петро Парипа, були одностайними у відзначенні актуальності та надзвичайній потрібності даного видання, адже воно, на підставі спогадів безпосередніх учасників і документів, представляє цікаву і повчальну історію нашої державності, яку потрібно знати кожному українцеві, виховує почуття патріотизму, любові до рідної землі, допомагає зрозуміти визвольну боротьбу українського народу початку ХХ ст.
  У своєму виступі директор обласної книгозбірні Людмила Бабій зазначила вагомість презентованої книги для пізнання нашої історії, зокрема історії ЗУНР,  тому наголосила на потребі поповнення даним виданням книжкових фондів міських і сільських бібліотек.
  Всіх зацікавлених першою ластівкою нового видавничого проекту „Лілеї-НВ” щиро запрошуємо до бібліотеки для знайомства з книгою.

Світлини

Оновлено 15-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка