Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вісник НАНУ: за сторінками журналу



Таку назву носить виставка-ювілей одного журналу, приурочена до 100-ліття з дня заснування Національної академії наук України (раніше, Українська академія наук, Всеукраїнська академія наук, Академія наук УРСР), яка відкрита в загальному читальному залі Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.І.Франка.

      Історія діяльності головної наукової організації УРСР і незалежної України починається з листопада 1918 року, коли указом Гетьмана Павла Скоропадського було утворено Українську академію наук. Академія наук розпочала діяльність як автономна самоврядна організація, але за період існування УРСР поступово втрачала ознаки самостійного адміністрування та була повністю підпорядкована радянському уряду. Після 1991 року основні принципи управління Академією наук України залишилися практично незмінними з радянських часів. Та все ж, за майже століття свого існування, Академія наук і її науковці демонстрували якісні наукові роботи, багато з яких мали світове значення і визнання.

        Загальнонауковим, друкованим органом Президії НАН України є журнал «Вісник Національної Академії Наук України», заснований у жовтні 1928 року. Упродовж своєї історії журнал неодноразово змінював назву. З 1936 р. у зв'язку з перейменуванням Академії він називався «Вісті Академії наук УРСР», починаючи з 1947 р. виходив як «Вісник Академії наук Української РСР», з 1991 р. - «Вісник Академії наук України», а з квітня 1994 р. дістав нинішню назву - «Вісник Національної академії наук України».

       Тематика журналу з перших публікацій була спрямована на висвітлення наукових розробок Академії для потреб народногосподарського і культурного будівництва в Україні, проблем ставлення суспільства до знань, нагромаджених попередніми поколіннями. Важливе місце на сторінках часопису посіли матеріали, пов'язані з обговоренням статуту Академії. Так починалася біографія провідного академічного журналу України. Подальші події в історії країни безумовно знаходили своє віддзеркалення на його сторінках, але основне завдання - сприяння розвитку вітчизняної науки і поширення досягнень Академії - журнал продовжує виконувати й нині.

      На шпальтах часопису широко висвітлюється діяльність НАН України, основні проблеми організації та координації фундаментальних і прикладних наукових досліджень, актуальні питання розвитку науки та інноваційної діяльності, сучасний стан та перспективи досліджень з найважливіших галузей природничих, технічних і суспільних наук як в Україні, так і в світі, повідомляється про досягнення наукових колективів та окремих учених, актуальні питання організації науки, обговорення стану тих галузей, які визначають пріоритетні напрямки науково-технічного прогресу, роблять найбільший внесок у розвиток соціогуманітарних наук, мають першорядне значення для розроблення і реалізації економічних, соціальних, екологічних, науково-технічних програм.

      Редакційна колегія журналу «Вісник НАН України» керується у своїй роботі міжнародними етичними правилами наукових публікацій і дотримується політики відкритого доступу.

       Більше дізнатися про презентований часопис та детальніше ознайомитись з його змістом ви зможете, завітавши до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де діє виставка-ювілей одного журналу «Вісник НАНУ: за сторінками журналу».

         Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка