Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Творча зустріч з письменником Ярославом Ткачівським



15 березня 2018 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася творча зустріч з відомим українським письменником Ярославом Ткачівським та презентація його нових видань – романів «Навія» і «Монахиня» та збірки пісень і романсів «Живімо для добра».

Розпочала творчу зустріч директор обласної бібліотеки Людмила Бабій, яка зазначила, що вже стало традицією презентувати нові видання Ярослава Ткачівського в стінах нашої установи. Ярослав Васильович - відомий український прозаїк, поет і журналіст, секретар Національної спілки письменників України, член правління НСПУ і головний редактор Всеукраїнського літературно-художнього та громадсько-політичного журналу «Перевал», заслужений працівник культури України. Він є лауреатом багатьох літературних премій. Нагороджений медалями: «Почесна відзнака НСПУ», «Будівничий України», «За заслуги перед Прикарпаттям», «Міць і гордість м.Івано-Франківська», Почесною грамотою Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Т. Шевченка та іншими творчими відзнаками. У його творчому доробку понад 40 поетичних і прозових книжок, а також дев'ять збірників пісень і романсів на власні вірші.

Модератор зустрічі - доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри слов'янських мов Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Микола Лесюк наголосив: «Презентовані сьогодні романи «Навія» і «Монахиня» заслуговують того, щоб про них знали і їх читали. Це твори про відносини між людьми, про кохання, зраду і прощення. Я завжди дивуюсь фантазії письменника при створенні сюжетів. Як лінгвіста мене цікавить мова творів автора. Я вважаю Ярослава Ткачівського прекрасним знавцем галицької говірки».

Роман «Навія» нещодавно був відзначений Міжнародною літературною премією імені Уласа Самчука. Ця книжка об'єднує християнські мотиви любові та зради, вірності та тяжкого гріха, кари та несправедливості. Події відбуваються в одному з прикарпатських сіл. У сюжеті розкриваються теми природних та містичних явищ, ворожіння, заклинань й приворотів з допомогою надприродних сил. Але через порушення Божої заповіді рано чи пізно настає справедлива покара грішників і безневинних душ.

«Монахиня» - це сучасний роман про любов. Головною героїнею є дівчина студентка-філолог, яка в один момент відчуває потребу піти в монастир через стражденне кохання, яке приводить її до плотського гріхопадіння, що виснажує чи навіть губить невинну душу.

Книжка «Жертовний вогонь» містить ці два діаметрально протилежні за змістом сучасні романи, поєднані хвилюючим викладом реальної офіри людських душ темряві й світлу та становлять канву захопливої епічної дилогії.

На творчій зустрічі також була представленна дев'ята збірка пісень на вірші Ярослава Ткачівського «Живімо для добра».

Голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран у своєму виступі зауважив, що Ярослав Ткачівський є представником добротної, професійної школи галицького письменства, майстром побутових деталей та діалектної говірки, саме в цьому напрямку він подає зразки дуже якісного художнього творіння, є прикладом працелюбства в галузі літератури зокрема.

Своїми враженнями, роздумами та міркуваннями про нові видання ділилися численні гості зустрічі, а саме: доктор філологічних наук, професор, академік Володимир Качкан, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, заступник начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Мирослава Корнелюк, відомий літературознавець Марта Хороб, письменник Василь Бабій, директор обласної бібліотеки для юнацтва Світлана Шаган, читачі обласної бібліотеки.

Гарним подарунком авторові було музичне привітання на вірш Ярослава Ткачівського ,,Прости нас, Боже..." у виконанні ансамблю бандуристів «Гердан» Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника  (художній керівник і диригент - завідувач кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва професор Віолетта Дутчак).

Присутні мали можливість насолодитися спілкуванням з письменником, який розповів про написання своїх книжок та поділився планами на майбутнє.

Світлини

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка