Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Жива книга: сторінки історії



7 березня 2018 року в рамках діяльності інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулася скайп-розмова з Робертом Геміндером, американцем, який в роки Другої світової війни перебував в місті Станиславові, разом з мамою і братом пережив станіславське гетто, а згодом виїхав до Сполучених Штатів Америки.

     Ця Skype бесіда була ініційована Робом Грувером, волонтером Корпусу Миру в Україні.
     Пан Р. Геміндер поділився своїми спогадами малого хлопчика, який жив у період Другої світової війни в окупованій Польщі та Україні, зокрема в Станіславі, нині Івано-Франківську.
    Після розповіді про воєнні часи Роберт Геміндер відповів на запитання американської та української аудиторії. Серед учасників заходу були американці – волонтери Корпусу Миру в Україні з міста Івано-Франківська та Івано-Франківської області, а також науковець, випускник програми Фулбрайта  Софія Фаріон. Серед українських відвідувачів був кандидат історичних наук, краєзнавець Петро Гаврилишин та учасники англомовних клубів, які діють в центрі «Вікно в Америку».
   
    Біографічна довідка РОБЕРТА ГЕМІНДЕРА
    Народився в Польщі в 1935 році. Його звичайне життя закінчилося, коли йому було чотири роки, і німці виселили його сім'ю з їхнього будинку. Роберт, його мати та брат пережили війну в Польщі. Вони врятувалися від Станіславського гетто і вижили у поїзді, що знаходився всього в 100 ярдах від Освенциму. У Роберта було багато різних випадків протягом цього шестирічного періоду, але родина залишилася в живих.
    Після війни Роберт і його сім'я виїхали з Польщі до Західної Німеччини і, нарешті, в 1947 році прибули до США. Роберт закінчив Університет Карнегі-Меллона в Пітсбурзі, штат Пенсильванія за спеціальністю інженера-електрика. Після служби в армії в 1958 році він переїхав на територію Лос-Анджелеса.
    Роберт змінив свою кар'єру у віці 69 років і повернувся до школи, де працює викладачем повний робочий день. Він закінчив Університет Лойола Марімунтон у 2008 році зі ступенем магістра в галузі освіти. В даний час він викладає математику та науку.
    Роберт одружений, зі своєю дружиною Джудіт живуть разом вже 52 роки, мають трьох дітей – Мінді, Еллен і Шіа.
Боб має власний веб-сайт: www.geminder.us

Світлини

Оновлено 16-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка