Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Рідної мови душа



21 лютого у світі, починаючи з 2000 р., а в Україні з 2002 року, щорічно відзначають Міжнародний день рідної мови. З цієї нагоди у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-калейдоскоп «Рідної мови душа».

Історія свята, на жаль, має трагічний початок. Себто, святкуємо це свято з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року в Бангладеш влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеш став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають у світі.

В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України, було видане розпорядження "Про відзначення Міжнародного дня рідної мови". Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова - це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу.

Рідне слово - це найдорожчий скарб людини. Цю думку неодноразово підкреслювали відомі культурні діячі. Але найглибше її розкрив Панас Мирний: «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його мова, ота жива схованка живого духу, багата скарбниця, в яку народ вкладає і своє давнє життя, і свої сподіванки, і свій розум». Нашу українську мову Володимир Самійленко називав «діамантом дорогим», Дмитро Білоус - «дивом калиновим», а Володимир Сосюра - «мовою солов'їною». Вона - життя духовного основа, як підкреслював Максим Рильський. Навіть німецький педагог Гердер писав: «Хто не любить рідну мову, її солодких звуків свого дитинства, не заслуговує на ім'я людина». Отже, людина, яка любить свій народ - є громадянином своєї держави, повинна добре володіти рідною мовою, бо, як зазначав французький письменник-просвітитель Вольтер, за шість років можна вивчити всі європейські мови, а рідну мову треба вчити все життя, щоб засвоїти всі її невичерпні глибини.

Створена працівниками відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка книжково-ілюстративна виставка-калейдоскоп «Рідної мови душа» розкриває всю велич й могутню силу рідної мови. Серед представлених на книжково-ілюстративній виставці видань, читач знайде такі книги: І. Іртиш, М. Іртиш «Історія виникнення і розвитку української мови в Україні», Н. Бабич «Історія української літературної мови», Грищук «Студії з українського мовознавства», В. Козирський, О. Маловічко «Мовно-етнічна передісторія», В. Кононенко «Мова у контексті культури» та «Українська мова: традиції та сучасність», Ю. Шевельов «Мовознавство», енциклопедичні видання: «Українська мова», «Великий тлумачний словник української мови та багато інших.

Тож запрошуємо всіх до перегляду і пам'ятаймо, що саме ми, заради прийдешніх поколінь, повинні зберігати і шанувати мову, як це робили наші славні предки. Любімо свою рідну мову, бо з нею наше майбутнє і майбутнє України!

Чекаємо всіх бажаючих!

 

Оновлено 22-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка