Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

До свята Масляної



У відділі економіко-виробничої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута інформаційно-ілюстративна виставка за сторінками періодичних видань, присвячена святу Масляниці «Масляна йде – млинці та мед несе».

Масляна - це дуже веселе і улюблене всіма свято. Його ще називають «Сирний тиждень» - святковий цикл, що зберігся ще з язичницьких часів. Але ось дата Масляної в кожному році змінюється і відзначається за 56 днів до Великодня.

У 2018 році вона триватиме з 12 по 18 лютого. Обряд пов'язаний з проводами зими і зустріччю весни, що несе пожвавлення в природі і сонячне тепло. Люди споконвіку сприймали весну як початок нового життя і шанували Сонце, що дає снагу і силу всьому живому. У народі це свято є одним з найочікуваніших. Адже саме в цей день проводяться грандіозні святкування: танці, пісні, хороводи з традиційною цьому святу кухнею.

Головна страва на Масляну - млинці зі сметаною, вареники із сиром, гречані млинці на смальці та інша обрядова їжа. Надзвичайно таємничим був обряд приготування млинців. Готувати опару для тіста господині старалися так, щоб ніхто із членів родини цього не бачив.

Останній день Масляної - Прощена неділя. Це суто християнський обряд, за яким не можна постувати з гріхами на душі. Першими просять одне в одного пробачення священик і парафіяни одразу після служби Божої. Літні люди відвідують в цей час усіх рідних, друзів і просто знайомих, щоб пробачити один одному заподіяні кривди.

Саме про те, як провести згідно традицій свято Масляної, ви можете дізнатись зі сторінок періодичних видань «Дім, сад, город», «Чумацький шлях», «Огородник» та інші, які представлені на виставці за сторінками періодичних видань «Масляна йде - млинці та мед несе» у відділі економіко-виробничої літератури ОУНБ ім. І. Франка.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка