Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Газета «Агро»: провісник національного відродження краю



З нагоди 30-ліття заснування газети «Агро» у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнута книжкова виставка «Епоха «Агро»: історія першої демократичної газети України та Прикарпаття».

 

З видань, експонованих на виставці, користувачі знайомляться із непростою історією першої в Україні легальної демократичної газети, а також мають змогу переглянути її випуски.

 Започаткована 6 лютого 1988 р. як комерційна газета об'єднаного профкому і правління агрофірми «Прут», що в с. Підгайчиках на Коломийщині, «Агро» спричинила помітне пожвавлення в літературно-мистецькому житті краю, прислужилася справі національного пробудження українців.

Першим редактором «Агро» був журналіст та письменник Дмитро Захарук  (1988-1990), потім колектив очолила Ольга Бабій (1990-1993), журналістка та поетеса, багатолітній очільник обласного телебачення «Галичина». Незмінним заступником головного редактора був письменник-публіцист Михайло Андрусяк. В редакції працювали письменники Василь Лесів, Петро Федюк, журналісти Володимир Чепига, Любов Романюк, Василь Лапчинський та ін.

Уже з 1990 р. редакція почала друкувати цикли статей з  історії України, яка впродовж багатьох років висвітлювалася виключно з позицій радянської влади: Київська Русь, запорізьке козацтво, УНР і ЗУНР тощо. Видання писало правду про голодомор в Україні, національно-визвольну боротьбу українського народу проти різних поневолювачів, сталінські концтабори. Змістовними були коментарі до архівних матеріалів про історію населених пунктів краю. Розповіді про видатних представників культури, державних діячів Т. Шевченка, М. Грушевського, С. Петлюру, Є. Коновальця, В. Стуса та ін. вчили читачів самовідданому служінню народові.

Тижневик постійно друкував актуальні статті, що порушували питання української мови, культури, церкви, народних традицій і промислів. Тісною була співпраця редакції з прогресивними партіями і Народним Рухом України, первинними просвітніми і громадськими осередками. На сторінках газети із статтями виступали В'ячеслав Чорновіл, Левко Лук'яненко, Роман Іваничук та ін.

У центрі уваги перебували також проблеми села. Багато місця займали розповіді про нові форми економіки, які запроваджувались у промисловості та сільському господарстві, що допомагало зорієнтуватись у складних ринкових відносинах.

Знаходили свого читача і художні твори місцевих авторів, поради господарям і господиням.

Часопис користувався великою популярністю, любов'ю й щирою підтримкою читачів, гуртуючи навколо себе демократичні сили. Однак через економічні проблеми та об'єднання газети із першим видавництвом незалежної Коломиї «Світ», останній номер видання вийшов у березні 1994 р.

Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає творців і читачів газети «Агро» із 30-річчям з часу її заснування. А всіх, хто цікавиться історією преси краю, запрошуємо на перегляд книжкової виставки «Епоха «Агро»: історія першої демократичної газети  України та Прикарпаття».

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка