Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

В обласній бібліотеці презентували книжку «Нереабілітована пам'ять»



01 лютого 2018 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки Сергія Адамовича, Романа Кобильника, Лілії Щербин «Нереабілітована пам'ять».

 

Модератор зустрічі - завідувач кафедри німецької філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидат філологічних наук, доцент Остапович Олег Ярославович, представив присутнім авторів книги «Нереабілітована пам'ять» та зробив короткий екскурс у ті події, які описані у даному виданні.

В книжці «Нереабілітована пам'ять» на основі архівних матеріалів досліджено трагічні сторінки історії Західної України 40-50-х рр. XX століття. Було вивчено записи свідчень очевидців подій та проведений аналіз наукових публікацій історії життя прикарпатців, які, виборюючи незалежність України, стали жертвами радянського терору і мають право на реабілітацію від держави, а також продемонстровано справжнє обличчя радянських «визволителів» західноукраїнських земель.

Автори праці - викладачі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергій Адамович, Роман Кобильник, Лілія Щербин розповіли про свою роботу над книжкою. Ця робота відбувалася за сприяння Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області, працівники якого допомагали в пошуках матеріалів з історії національно-визвольного руху опору ОУН-УПА 40-50-х років ХХ століття. Перші результати цих досліджень були опубліковані на сторінках газет «Галицький кореспондент» та «Галичина».

Презентація книжки викликала велику зацікавленість у представників влади, депутатів, викладачів, студентів, читачів.

Своїми роздумами про видання ділилися: голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, голова міста Руслан Марцинків, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, викладачі - доктор історичних наук, професор Володимир Великочий, доцент Олег Єгрешій, юридичний консультант, доцент Юрій Микитин, голова обласної організації НСПУ Євген Баран, видавець Василь Іваночко, директор музею визвольних змагань Ярослав Коретчук, директор обласної бібліотеки Людмила Бабій, які наголосили, що книжка дуже важлива для пізнання тих подій, які довго замовчувалися і не були доступні широкому загалу.

«Наукові дослідження важко читати пересічній людині, одночасно сторінки шкільних підручників є надзвичайно схематичні і спрощені: загальна теоретична інформація про боротьбу ОУН-УПА, про структуру, про підрозділи, про головних керівників. Але насправді людські історії цієї боротьби важко зрозуміти, не читаючи конкретних матеріалів. Ми всі розуміємо, який був аморальний режим перших і других совітів на нашій землі. Але коли читаєш про душогубців, вбивць, грабіжників, які прийшли до нас зі сходу як «визволителі», ще більше розумієш суть цього режиму. Це надзвичайно важливо», - наголосив голова обласної ради Олександр Сич.

Згадували виступаючі про видання «Книга пам'яті України» та «Реабілітовані історією», прикарпатська частина якої формувалася за редакцією Лук'яна Вардзарука і налічує п'ять томів. Вони зазначили, що, в зв'язку з недосконалістю законів, прізвища учасників ОУН-УПА, які зі зброєю у руках воювали за незалежність України, до цього видання не ввійшли і висловили надію, що будуть видані наступні томи.

З великим болем про репресії 40-х років ХХ століття розповіла одна з героїнь книжки Ярослава Афанасівна Барабаш, яка разом з родиною була вивезена в Сибір і є живим свідком тих трагічних подій.

У своєму виступі мер м. Івано-Франківська Руслан Марцінків сказав: «Історії, які увійшли до видання, торкають до глибини. Важко стримати емоції, адже автор пропустив ці оповіді через себе, тому й такий грандіозний ефект. Ця книга обов'язково потрапить до бібліотек міста, щоб кожна дитина і дорослий могли її прочитати».

На завершення презентації науковці висловили сподівання, що книжка прислужиться для подальших історичних досліджень і допоможе пришвидшити реабілітацію вояків УПА, дасть можливість відкрити для читача правду про страшні події і людей, які боролися за незалежність України, не шкодуючи свого життя.

Посилання на фото.

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка