Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Старий Новий Рік: традиції, звичаї та прикмети



Традиція святкувати Старий Новий рік в Україні йде від розбіжності Юліанського календаря (або інакше календаря "старого стилю") і Григоріанського календаря – того, за яким зараз живе практично весь світ. Розбіжність календарів становить 13 днів. Таким чином Старий Новий рік 2018 святкують в ніч з 13 на 14 січня. Детальніше дізнатись про особливості святкування Старого Нового року ви зможете, ознайомившись з Інтернет-ресурсами, підібраними центром електронних засобів інформації обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

   Старий Новий рік святкують переважно в тих країнах, де православна церква продовжує користуватися юліанським календарем. В Україні традиція відзначати це свято пов’язана ще і з церковними святами. Так, 13 січня відзначається свято Маланки, а 14 січня – Василів день.
   За давнім звичаєм, на Меланки готували ситну їжу на  вечір, тому його ще називали Щедрим. Обов’язковими частуваннями на столі  були: пироги, вареники з сиром, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси. До вечері, як і на Святвечір, сідала вся сім'я.  Після вечері обов'язково заходили до сусідів і просили вибачення за можливу провину, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді. А хлопці, які перед цим “отримали гарбуза”, вдруге посилали сватів з надією на згоду. У Щедрий вечір обов’язково щедрують, а наступного дня – посівають. Щедрують дівчата, посівають чоловіки (здебільшого діти) і не навпаки, щоб не відлякати удачу на весь рік. Ці гарні українські традиції щедрування, засівання, що збереглися і в наш час супроводжуються словами побажань добра, здоров’я і благополуччя сім’ям, родинам і засіванням зерна з побажаннями багатого врожаю.
   Старий Новий рік відомий своїми ворожіннями і містерією, пов’язаною з ними. Дівчата в цей день споконвіку ворожили, щоб дізнатися  про своє майбутнє, побачити судженого. У наш час дівчата, як і раніше, також прагнуть якомога швидше довідатися, що їм приготувала примхлива доля. Для тих, хто хоче долучитися до старого обряду – рецепти цікавих ворожінь:
1. Ворожіння з гребінцем
Перед сном клали під подушку гребінець, при цьому промовляючи: "Суджений мій ряджений, розчеши мені голову!". Той, хто уві сні буде чесати голову, той і буде судженим.
2. Вареники з сюрпризами
Найпоширеніша традиція в Україні в ніч на старий Новий рік ліпити і варити вареники, частина яких з сюрпризами.
Якщо попадалися:
гудзик – до обнови;
борошно – до мук;
квасоля – до дітей;
цукор – життя в майбутньому році солодке;
сіль – не дуже солодке;
перець – життя з перчиком;
нитка – до дороги;
монета – до грошей.


У кожній місцевості (навіть у кожній родині) значення сюрпризів можуть відрізнятися, але сама традиція дозволяє зібратися і поспілкуватися всій родині.
3. Воскові фігури
За допомогою ножа знімали з свічки трохи воску, розігрівали в ложці над свічкою (до рідкого стану). Під час нагрівання – загадували бажання. Виливали віск у тарілочку з холодною водою і дивилися на символи, які утворились з воску. Кожна дівчина тлумачила ці символи по-своєму.
4. Паперові вісники
На невеликих паперових смужках писали значущі для себе події, наприклад: весілля, народження дитини, гроші, знайомство, переїзд, зміна роботи і т.п. Ці смужки клали в посудину, в якій була вода. Далі в половинку шкаралупи волоського горіха ставили маленьку свічку і спускали на воду. Не направляючи свічку, чекали, поки вона сама підпливе до папірця. Подія, написана на записці, повинна була відбутися в майбутньому році.
5. Ворожіння в склянці
Для цього гадання брали 4 склянки, які до половини заповнювали водою. В одну клали сіль, в іншу – цукор, у третю – кільце, а у четверту – нічого не клали. Дівчина на підносі тримала склянки та  водила пальцем уздовж них і питала: ,, Ця склянка, ця, ця ?”  І так, поки друга дівчина, яка стояла спиною, до тієї, що ворожила не зупиняла її. Воду з обраної склянки, потрібно було спробувати. Вода вказувала на події в майбутньому році:
солона – смуток;
солодка – успіх, щастя;
прісна – звичайний рік;
кільце – весілля або зустріч з судженим.
6. Ворожіння на одруження.
Під старий Новий рік опівночі дівчата-подружки виходять у двір і, зав'язуючи по черзі один одному хусткою очі, повертають ,,дзиґою” навколо себе, а потім легенько штовхають дівчину в спину. Якщо вона піде в бік воріт, то скоро вийде заміж. Якщо піде до ганку, то сидіти їй в дівках ще один рік.
   Крім ворожінь, в ніч на Старий Новий рік люди намагаються передбачити майбутнє за прикметами. Ось деякі з них:
якщо ніч після Нового року тиха і ясна, буде щасливий рік не лише для людей, але й для худоби;
якщо сонце високо зійде, весь рік буде щасливим, а особливо добрим буде садовий урожай;
якщо іній рясно покриває дерева, буде врожай зернових і хороший медозбір;
якщо падає м’який сніг, – до врожаю, а коли тепло, то літо буде дощовим;
який перший день у Новому році, такий і рік;
якщо на Меланії відлига, то чекають теплого літа;
завірюха у Василів вечір віщує великий урожай горіхів;
якщо Василева ніч зоряна, то літо буде ягідним.

 Святкуйте, щедруйте, засівайте та вітайте своїх близьких!
  Нехай здійсняться всі Ваші сподівання у новому році !

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка