Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Різдво на Прикарпатті: радісно, гучно, весело



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжково-ілюстративну виставку, присвячену одному з найбагатших свят у християнському обряді – Святі Різдва Христового.

За традиціями й символікою родинним святом в українців є Різдво і святий вечір, який передує Різдву. Кульмінацією святкового приготування є надвечір'я Різдва - день чування, молитви й посту. Святвечір має не тільки глибокі змістом церковні відправи, але передусім він багатий у нашому народі на cповнені символіки обряди і звичаї, деякі з яких сягають ще дохристиянських часів.

Різдвяні свята на Прикарпатті - одні з найважливіших  родинних свят. На святий вечір діти зі своїми сім'ями сходяться в батьківську хату, спільно вшановують своїх предків, символічне уособлення яких - дідух, який стоїть протягом усіх свят. Свята вечеря є своєрідним символом єднання роду. На перший святий вечір уся родина, крім дуже маленьких дітей, постить цілий день до першої зорі. Цього дня кожен член сім'ї має свої обов'язки: мати готує святкову вечерю, а батько з дітьми прикрашають місце для дідуха. Перед вечерею вся родина стає навколішки перед образами і молиться. Відтак найстарший чоловік запалює свічку і родина починає вечеряти. Як відомо, символіка Різдва - зірка, вечеря, коляда, вертеп, дідух. Зірка є головним атрибутом святкування Різдва. Вона символізує народження. Це символ Бога, символ сонця, символ світла. Свічку також залишають запаленою. Вважають, що вночі на гостину прийдуть душі предків, адже свята вечеря є спільною для всього роду - і живих, і померлих.

Детальніше дізнатись про особливості святкування Різдва на Прикарпатті ви зможете, завітавши до відділу краєзнавчої літератури і переглянувши виставку „Різдво на Прикарпатті: радісно, гучно, весело", на якій представлені до вашої уваги книги, що розкривають походження традицій святкування Різдва на Прикарпатті, особливості приготування всіх 12 пісних страв.

 

Оновлено 18-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка