Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Круглий стіл з нагоди 90-ліття журналу «Краєзнавство»



26 грудня 2017 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбувся круглий стіл, організований обласною організацією Національної спілки краєзнавців України. Він присвячений 90-літньому ювілею всеукраїнського часопису «Краєзнавство» та 15-річчю регіонального науково-методичного альманаху «Краєзнавець Прикарпаття».

    Голова обласної організації НСКУ Михайло Косило розповів присутнім про історію заснування журналу «Краєзнавство» у 1927 р., його відновлення у 90-х роках зусиллями відомого українського державного і політичного діяча Петра Тронька. Він зазначив, що роль П.Тронька у розвитку краєзнавства в Україні неоціненна, адже він впродовж багатьох років підтримував краєзнавчий рух, був ініціатором створення низки історико-архітектурних заповідників, Товариства охорони пам’яток історії та культури, унікального проекту – видання 25 томів «Історії міст і сіл України» та багато інших добрих справ.
    Своїми спогадами про зустрічі з Петром Троньком поділився кандидат історичних наук, доцент, патріарх музейної справи на Івано-Франківщині, член НСКУ Михайло Паньків.
    Відповідальний секретар альманаху «Краєзнавець Прикарпаття» ознайомив учасників круглого столу з першими двома випусками під такою назвою, які вийшли у 1992 р. за ініціативою академіка Володимира Грабовецького як додаток до студентської багатотиражки «Альма Матер» Прикарпатського університету ім. В.Стефаника.
    Про набутки і проблеми розвитку літературного краєзнавства в області говорив голова обласної організації НСПУ Євген Баран. Він також зупинився на успішному досвіді плідної співпраці між творчими спілками письменників і краєзнавців, зокрема, заснування у 2017 р. премії імені Миколи Євшана в галузі літературної критики та есеїстики.
    Про роль і значення публікацій альманаху «Краєзнавець Прикарпаття», здобутки і актуальні питання розвитку краєзнавчого руху на Івано-Франківщині говорили члени обласної організації НСКУ історик Андрій Королько, письменник Василь Бабій, журналіст Тамара Лейб’юк, відповідальний секретар НСПУ письменник Ярослав Ткачівський.
    Заступник директора ОУНБ Галина Горбань розповіла про участь у ІV краєзнавчих читаннях пам’яті Петра Тронька на базі Національної історичної бібліотеки України в м.Києві, де виступали члени редколегії часопису «Краєзнавство».
    Під час круглого столу відбулося вручення квитків новим членам обласної організації НСКУ Тамарі Лей’юк, Івану Гавриліву, Ярославі Галик, Володимиру Кукурузі, Івану Нікітіну та Мирославу Ханенку. Відзнаки Почесного краєзнавця України отримали Ярослав Ткачівський та Андрій Чемеринський.
    Окремі номери всеукраїнського часопису «Краєзнавство», два випуски альманаху «Краєзнавець Прикарпаття» та нові видання з серії «Бібліотека «Краєзнавця Прикарпаття» були передані для обласної бібліотеки та бібліотек області.

Світлини

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка