Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Традиції святкування Різдва у світі



З усіх свят християнського світу особливе місце відводиться Католицькому Різдву. Це найбільше свято, яке припадає на найдовшу в році ніч з 24 на 25 грудня, коли, за віруваннями християн західного обряду, і народився Ісус Христос. Завдяки своїй давній історії воно увібрало культурні особливості багатьох народів, які сповідують віру в Христа, і має безліч традицій, які наповнюють людські серця теплом і милосердям. Більше дізнатися про Католицьке Різдво та традиції його відзначення у різних країнах можна, переглянувши Інтернет-ресурси, підібрані центром електронних засобів інформації.

    Різдвяні традиції передаються з покоління в покоління, несучи в собі весь сенс всеосяжної любові Христової. Але головне, що відбуваються в день Різдва Христового, це три богослужіння:
• Перше символізує єдність Отця і Сина і відбувається опівночі.
• Друге проводиться під час появи на світ нового життя з утроби матері і відбувається на світанку.
• Третє доносить символ народження Ісуса Христа в серця всіх віруючих, відбувається вдень.
     Ніяке інше свято не здатне настільки об'єднати людей, як Різдво Христове. Але кожна країна має і свої неповторні традиції святкування Різдва!
    
Різдво у Польщі — це те, що залишилося полякам від їх предків. Треба віддати їм належне — за багато десятиліть різдвяні обряди не тільки не викорінилися, а й навпаки – не втратили своєї актуальності. Переддень Різдва в Польщі - Гвяздка («Зірочка») – різдвяна святкова вечеря, коли ламається різдвяний оплатек і звучать добрі побажання. Оплатек являє собою пластинку прісного хліба і символізує собою Тіло Христове. Він також є символом примирення, любові, миру, дружби і прощення. Різдво — це не просто церковне свято. Це, в першу чергу, свято сімейне, покликане зібрати всіх родичів і близьких за одним столом, щедро заставленим традиційними стравами польської кухні. Інша назва цієї урочистої події — Вігілія (від латинського терміну «vigillia» — нічна церковна служба), яка нерозривно пов’язана з релігійністю мешканців Польщі.
    
Вифлеєм – це невелике місто на Ближньому Сході, розташоване на Західному березі річки Йордан. Саме тут народився Ісус Христос, чиє народження з часом стало святом для величезної кількості людей. По Вифлеєму кожного Різдва неодмінно проходить особлива процесія – попереду чорний кінь, що везе хрест, трохи позаду свита вершників. На центральній площі Вифлеєма на Різдво встановлюють високий стовп, увінчаний зіркою, яка символізує ту саму вифлеємськую зірку, що вказала волхвам час і місце народження Спасителя.
    
В Італії Різдво є самим улюбленим сімейним торжеством, коли вся сім'я після святкової меси збирається за спільною трапезою. За тиждень до торжества пастухи з гірських областей створюють святкову атмосферу на вулицях Італії. Вони грають на національних музичних інструментах, співають пісні, влаштовують вистави. Багато італійців до цих пір за старовинною традицією на Різдво викидають з вікон старі речі, таким чином, розлучаючись з усіма неприємностями, які приніс старий рік. Святкове меню майже у всіх районах країни включає такі страви, як: пельмені в бульйоні, фаршироване м'ясо, солодкі булочки чи міланська паска.

Дуже весело відзначають це свято в Іспанії. 25 грудня центральні вулиці Мадрида, Барселони та інших міст наповнені людьми, які одягаються в національні костюми і співають пісні. Перед початком різдвяної меси прийнято збиратися біля костелу і танцювати, взявшись за руки. Церкву відвідують практично всі. Час проводять в компанії рідних та друзів в улюбленому затишному ресторані. В Іспанії існує давня традиція – «дух дарування». Напередодні Різдва іспанці намагаються вгадати бажання тієї людини, кому хочуть піднести подарунок.

В Австрії за місяць до Різдва у будинках прикрашають спеціальний вінок, на який встановлюється чотири свічки. У першу неділю прийнято запалювати одну свічку, наступного – дві і останню напередодні Різдва. В Австрії не готують птицю, вважаючи, що так може відлетіти удача і щастя.
У Німеччині на Різдво прийнято дарувати «різдвяну зірку». Близько ста років тому цю рослину привезли з Мексики. На зеленому кущі красується червоний віночок, що нагадує зірку. Також є традиція дарувати на удачу конюшину в горщику. Німці вже не уявляють тихого сімейного святкування Різдва з обов’язковим відвідуванням кірхи. Невід’ємним атрибутом цього довгоочікуваного свята вважаються саме веселі і барвисті різдвяні базари, прикрашені вітрини магазинів, ошатна ялинка та всілякі атракціони на міських вулицях.

У Чехії з особливою ретельністю наряджають ялинки, звичайно увечері 24 грудня. Цей час доби називають щедрим. Спочатку для гарного настрою дарують один одному подарунки і тільки потім сідають вечеряти всією сімєю. В центрі столу — запечений з тмином короп. Його купують живим, дають якийсь час поплавати у ванні, а потім … він з’являється на святковому столі.

В Угорщині у Святвечір 24 грудня діти йдуть з дому до друзів або родичів, щоб дати Ісусу можливість принести різдвяне дерево та подарунки в будинок. Ялинку прикрашають саморобними підготовленими заздалегідь іграшками, готують святкову вечерю. А після вечері вбрану ялинку вперше показують дітям. В різдвяному меню угорці-католики дотримуються строгої послідовності як в подачі блюд, так і в їхньому асортименті. Головна страва столу — порося, яке, за повір’ями, має принести щастя в родині.

У Данії до Різдва на вулицях і площах з’являються гірлянди, червоні серця з паперу і шовку та солом’яні козли. На головній міській площі біля ратуші ставлять центральну ялину, а під нею — великий скляний ящик, куди кидають гроші для бідних дітей з інших країн. Данці на Різдво випікають коровай у формі кабана, який називають «святочний вепр», смажать гусака або качку з яблуками, готують рисовий пудинг і солодку кашу з рису з додаванням родзинок і кориці. Коровай стоїть на столі протягом всього Різдва, нерідко його зберігають до початку весняної сівби. На початку різдвяного тижня прийнято запалювати товсту свічку з поділками. Кожен день її спалюють до певного поділу. Увечері 24 грудня сідають за стіл, де стоїть традиційна качка з яблуками.

У Шотландії на Різдво випікають стародавні кельтські вівсяні коржики, тонкі і круглі. Їх роздають усім членам родини рано вранці, але з’їсти коржик можна тільки за вечерею. Весь день треба носити його з собою. Якщо поламав або обгриз — наступного року будеш покараний, якщо зберіг — чекай хороших новин. І, звичайно ж, на столі — смажений гусак.

У Швейцарії починають готуватися до Різдва за цілий місяць. На спеціальний столик кладуть вінок з гілок і квітів і кожну неділю ставлять в нього по свічці. Поява четвертої свічки означає настання Різдва. На кожному святковому столі — традиційний лосось і особлива печеня.

У Швеції напередодні Різдва все, що можна, заготовлюють заздалегідь, щоб все свято можна було нічого не робити. Чоловіки рубають дрова, жінки чистять посуд, прибирають кімнати, над столами вішають «корони» з соломи, прикрашені різноколірними латочками, підлогу вистиляють свіжими ялиновими і ялівцевими гілками. На святковому різдвяному столі знаходяться окіст, каша, риба і особливий хліб з маслом. Прикраса столу — варений шпигований язик і смажена свиняча голова, пиво. На вечерю — смажений гусак з яблуками і сливами, смажена свинина, тушкована картопля, кабачки, пироги з фруктами.

Франція. На Різдво французи люблять зображати саму подію, тому всюди – у вітринах, в будинках – в ці дні безліч сцен народження Христа: з яслами, агнцями і маленькими ляльковими глиняними чоловічками, що зображають немовлят. Ці фігурки тут називають “сантонс”.

США. Американці запозичували свої традиції в Європі, адже Новий Світ виник зусиллями людей, що прийшли із Старого Світу. Тут неодмінно наряджають ялинки, співають різдвяні гімни, подають до столу традиційну індичку з журавлиним соусом. На Різдво американці зазвичай п’ють egg-nog – яєчно-винний напій з вершками. Для заможних американців Різдво – це і час для добродійності. Американського Діда Мороза звуть Санта-Клаус.

У Великобританії в ніч під Різдво всі вікна будинків і церков прийнято прикрашати свічками, з-за чого цю ніч прозвали «ніч свічок». У минулому столітті в селах незадовго до свята жінки влаштовували змагання на кращу прикрасу різдвяних свічок. Із запаленими свічками в руках мешканці йшли на нічну месу в костел. У Різдво англійці збираються в батьківському домі, влаштовують святкову вечерю, дарують один одному подарунки і переглядають сімейні фотографії. Традиційною стравою є фарширована індичка або смажений гусак, а також пудинг і святковий пиріг.

Китай. Ті, хто потрапляють на Різдво до Китаю, помічають перш за все «Дерева Світла» – аналог нашої ялинки. Вони прикрашені по-східному яскравими і вишуканими ліхтариками, квітами, гірляндами. Ці ж прикраси китайські християни використовують в святковому оздобленні своїх будинків. Маленькі китайці вивішують на стіни панчохи, куди Дун Че Лао Рен (Дідусь Різдво) кладе свої різдвяні дари.

Японія. Християнська релігія торкнулася й життя японців. І хоча Різдво в Японії не рахується справжнім святом, віруючі християни все одно роблять один одному подарунки і прикрашають магазини і вулиці різдвяними ялинками і різнокольоровими гірляндами, слідуючи світовій християнській традиції. Традиційне різдвяне меню японців – рис, боби, гриби і бамбук. І, звичайно, улюблений веселий напій саке.
   На сьогоднішній день католицьке Різдво – це суміш багатовікових традицій і нововведень мультикультурного суспільства. Його вплив на світ складно переоцінити, адже воно стало справжнім символом жертовності, милосердя і доброти сучасних людей. Завдяки своїй душевності воно стало рідним для більшості населення, є офіційним державним святом і вихідним днем у більш ніж ста країнах усього світу, а цього року 25 грудня – офіційний вихідний в Україні.   
     Вітаємо усіх віруючих з наступаючим Різдвом Христовим! Щиро бажаємо, щоби це свято утверджувало в серцях віру, сповнювало душу і розум благими намірами, надихало на добро і милосердя. Веселих свят!

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка