Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

УЧАСТЬ У VI ВСЕУКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ МЕТОДИСТА



27–30 листопада 2017 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася VI Всеукраїнська школа методиста «Методична служба: індикатор та імпульс інноваційної культури в умовах децентралізації».

   Впродовж чотирьох днів завідувачі методичних служб ОУНБ, представники національних, районних і міських бібліотек, регіональних органів влади та місцевого самоврядування навчались, переймали досвід і активно ділилися своїм. Учасників Школи привітали заступник Міністра культури України Ю. Рибачук, начальник управління з питань мовної політики та літератури Міністерства культури України Л. Нікіфоренко та генеральний директор Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого Т. Вилегжаніна.
    Кожен день, проведений у Школі, був присвячений окремій темі: 27 листопада – «Методична робота поза просторовими і кількісними показниками», 28 листопада – «Бібліотека і децентралізація: конструктивні ініціативи і пошуки консенсусу», 29 листопада – «Професійні компетенції бібліотекаря», 30 листопада – «Методична служба: ідея – трансфер – реалізація».
    Були обговорені актуальні проблеми, зокрема: реформування мережі публічних бібліотек та скорочення їх кількості; недосконале бібліотечне законодавство; створення єдиного інформаційного простору і корпоративної діяльності; кібербезпека та необхідність створення вітчизняного програмного забезпечення, недотримання рекомендованих нормативів поповнення бібліотечних фондів новими виданнями тощо.
    У форматі Печа-куча учасники Школи презентували основні напрямки діяльності методичної роботи у своїх регіонах, акцентували увагу на таких формах роботи та інноваціях, які дають відчутні результати, зокрема: підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, проектно-програмна діяльність, промоція читання, співпраця з органами місцевої влади та ін.
    Проходили дискусії про вплив реформи децентралізації на публічні бібліотеки та їх мережу; ділились досвідом співпраці з об’єднаними територіальними громадами (ОТГ); визначали межі методичного впливу на бібліотеки своїх областей, у т. ч. бібліотеки ОТГ. Основний меседж – сучасна публічна бібліотека має позиціонувати себе як активного члена громади, трансформувати свої послуги відповідно до потреб мешканців ОТГ, активне впровадження інновацій та постійний професійний ріст, оволодіння новими знаннями та навиками.
    В полі зору методистів були питання статистичної звітності, в т.ч. – електронної звітності публічних бібліотек ОТГ в системі ЕСМаР.
    Неабиякий резонанс викликала презентація консультанта при Адміністрації Президента Д. Худякова проекту Національної програми і дорожньої карти трансформації публічних бібліотек у багатофункціональні культурно-комунікативні простори, який включає зміни в нормативно-правовому законодавстві з бібліотечної справи, модернізацію приміщень та фондів, створення єдиного електронного каталогу, запровадження змін у системі закупівель та ін. 
    Цікавими та пізнавальними були консультації фахівців Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, які представляли професійну рефлексію – запоруку успішної діяльності публічних бібліотек в умовах децентралізації, бібліотеку як дім успішних починань та соціальної взаємодії; моделі фінансування зарубіжних і вітчизняних бібліотек, нові джерела позабюджетного фінансування: участь у громадських проектах, організація крафт платформ у бібліотеках та ін.
    Організатори Школи – науково-методичний відділ НБУ імені Ярослава Мудрого – у форматі бібліотечної кав`ярні (активна форма навчання) запропонували учасникам поміркувати, обмінятися думками над питаннями соціокультурного сегменту життєвого простору людини в умовах ОТГ. Експерт (І. О. Цуріна) оцінювала якість виконаних завдань, надавала рекомендації щодо втілення таких ідей у практичну діяльність.
    VI Всеукраїнська школа методиста пройшла в дружній і творчій атмосфері й вкотре підтвердила свій статус шанованого професійного майданчика, де можна поділитися досвідом, обговорити нагальні проблеми, окреслити шляхи розвитку, збагатитися новими ідеями, порадіти за досягнення колег і просто зустріти старих і нових друзів.
    Щиро вдячні організаторам Всеукраїнської школи методиста за прекрасну логістику, доповіді, консультації, які спрямовували нас на усвідомлене і кваліфіковане виконання функціональних завдань в умовах проведенням реформи децентралізації.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка