Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Петро Осадчук: поет, перекладач, журналіст



У відділах краєзнавчої літератури та загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розпочали діяти ювілейні книжкові виставки, присвячені 80-річчю від дня народження відомого прикарпатського поета, журналіста, літературного критика, перекладача та громадсько-політичного діяча Петра Осадчука.

  Народився Петро Ілліч в селі Острівець Городенківського району в селянській родині. У 1960 році закінчив філологічний факультет Одеського державного університету, учителював, згодом працював газетярем, був редактором у видавництвах «Маяк» (Одеса), «Молодь».
  З 1976 по 1991 рік працював секретарем правління столичної письменницької організації. Восени 1989 року увійшов до складу ініціативної групи, яка підготувала основоположні документи Народного Руху України за перебудову; першим з трибуни загальних зборів Київської організації Спілки письменників України, що відбувалися під головуванням Івана Драча, «озвучив» рухівську програму. Був депутатом Верховної Ради УРСР, народним депутатом незалежної України.
  Петро Осадчук почав друкуватися з 1955 року. Він є автором понад 20 збірок поезій, основні з яких – „Вітряк”, „Третій перевал”, „Біографія вірності”, „Лінія життя”, „Взаємодія”, „Пряма мова”, „Незрима стріла часу”.
У роки депутатської, політичної діяльності продовжував творчу роботу, опублікував політико-сатиричні збірки „Театр перед мікрофоном”, „Літаюча тарілка”, „Реєстр українського лайдацтва”.
   Педагогічні здібності та робота на освітянській ниві допомагали йому просто і цікаво писати для маленьких читачів. Перу письменника належать книжечки для дітей „Ясний світ”, „Все співає і росте”. Поезії різних народів письменник втілив у своїй авторській антології перекладів „Піднебесні паралелі”.
  На окремі його вірші написали пісні такі композитори, як Олександр Яківчук, Ігор Якубовський, Галина Ільєва... Пісні звучать у виконанні Ірини Білик, Ігоря Якубовського.
  Петро Осадчук упродовж багатьох років був співголовою журі Всеукраїнського благодійного фестивалю мистецтв – „Майбутнє України – діти” Міжнародного доброчинного фонду „Українська хата”. Петро Ілліч – лауреат літературних премій імені: М. Островського, В. Сосюри, П. Тичини, С. Олійника, С. Руданського, А. Бортняка, В. Юхимовича та премії „Планета поета” імені Л. Вишеславського. На Всеукраїнському фестивалі гумору в селі Нобель на Рівненщині удостоєний диплома „Лауреат НОБЕЛЬСЬКОЇ премії”.
  Помер Петро Ількович 8 жовтня 2014 року. Вже після смерті письменника, родина передала в дар обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка 216 примірників книг різної тематики з його особистої колекції, з якими можна ознайомитись на розгорнутій у відділі загального читального залу виставці „Книги з приватної колекції Петра Осадчука”.
  А ближче пізнати творчий доробок нашого краянина допоможе ювілейна книжкова виставка „Петро Осадчук: поет, перекладач, журналіст” у відділі краєзнавчої літератури бібліотеки.

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка