Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація антології поезії бойківського краю в обласній бібліотеці



20 листопада 2017 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки «Поезії засвічена зоря: антологія бойківського краю» за упорядкуванням Олеся Дяка.

Відкрила презентацію директор бібліотеки Людмила Бабій, яка розповіла, що мова буде йти про видання, в якому зібрано твори письменників нашого краю, зокрема, представників Долинського району та околиць Івано- Франківської області, які зібрав і упорядкував львів'янин Олесь Дяк.

Олесь Дяк народився на Прикарпатті, закінчив філологічний факультет Львівського університету імені І.Франка. Живе і працює у місті Львові. Він автор декількох поетичних книг та компакт-дисків, двох музичних фільмів, лауреат багатьох конкурсів і фестивалів у жанрі співаної поезії та популярної музики. Найвагомішою музичною відзнакою поет-пісняр вважає звання дипломанта І Фестивалю української сучасної пісні «Червона рута» в Чернівцях. Член Національної спілки письменників та Національної спілки журналістів України. З 2013 року співпрацює з телерадіокомпанією України - очолює Авторський проект Олеся Дяка «Формат Слова» в прямому ефірі Львівського радіо та виступає як автор і ведучий культурологічної програми «Мистецький щоденник».

Поет представив учасникам презентації нову книгу, упорядником якої він є, «Поезії засвічена зоря»: антологія бойківського краю». Саме так звучить назва книги, що недавно вийшла у Львові в межах Всеукраїнського літературного проекту Олеся Дяка «Письменники рідного краю». Вона упорядкована за принципом народження або ж тривалого проживання і творчої праці письменників в окремому регіоні держави. Йдеться про Долинський район, Болехівщину та околиці Івано-Франківської області. На 360 сторінках надруковано вибране дев'ятнадцяти поетів, серед яких чимало відомих в літературі імен - членів НСПУ, серед яких: Надія Дичка, Василь Куйбіда, Василь Олійник, Любомир Михайлів, Ярослав Савчин, Василь Щеглюк та інші. В другому розділі надруковано вибране інших поетів, що заслуговують не меншої належної читацької уваги, серед яких такі відомі імена, як: Катерина Мандрик-Куйбіда, Ярослав Лесів, Зіновій Красівський, Василь Гаврилишин, Галина Максимів та інші.

Антологія рясно всипана фотоілюстраціями із життя представлених письменників різних часових періодів і охоплює усі сторони літературно-поетичного життя другої половини XX - початку XXI століття даного краю.

Про значення антології, яка об'єднює поетів Івано-Франківщини і дає унікальну можливість познайомити читача як з відомими  поетами, так із молодими, яких ще чекає велика література говорили: голова обласної письменницької організації Євген Баран, письменник Василь Бабій, голова товариства «Бойківщина» Дарія Петречко, директор бібліотеки Людмила Бабій.

Свої вірші читали поети, твори яких увійшли в антологію, а саме: Любомир Михайлів, Іванка Юрків, Оксана Сподар.

Олесь Дяк подарував для читачів обласної книгозбірні книжку «Поезії засвічена зоря: антологія бойківського краю» з автографами від авторів, які презентували дане видання.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка