Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Україна пам’ятає подвиги своїх солдат



З нагоди відзначення Дня визволення України від фашистських загарбників, який щорічно відзначають 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України, працівники відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Україна пам’ятає подвиги своїх солдат». Свято встановлене з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні.

 

Я єсть народ,
якого Правди сила
ніким звойована
ще не була.
Яка біда мене,
яка чума косила! –
А сила знову розцвіла.
             Павло Тичина
    Український народ, який зазнав гітлерівської окупації і звірств фашистських головорізів, не схилив голови і не став на коліна перед загарбниками, разом з усіма народами-братами, він піднявся на священний і нещадний бій з ворогом.
    В 1941–1945 роках саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму. Перші населені пункти України на східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 року. Остаточне визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. Протягом вересня-жовтня 1943 року тривала героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони. Кульмінацією битви за Дніпро стало визволення Києва від гітлерівців. Того осіннього дня у далекому вже 1944-му відлунали останні залпи війни на території України, бої за визволення якої тривали понад півтора року.
    За перемогу над фашизмом наш народ заплатив неймовірно високу ціну – мільйони загиблих, поранених та ненароджених. За різними оцінками, від 8 до 9 мільйонів наших земляків полягли на полях боїв, загинули в окупації, у концтаборах, гетто, в’язницях та на каторжних роботах на чужині. Десятки тисяч українських міст і сіл було перетворено на руїни, чверть мешканців залишилися без даху над головою.
    Саме про цю сторінку в Другій світовій війні, про важкий шлях героїчного визволення України, про ратну та трудову звитягу українського народу в роки Великої Вітчизняної війни. і розповідають матеріали книжково-ілюстративної виставки-реквієм «Україна пам’ятає подвиги своїх солдат».
    Документи, представлені в експозиції, розкривають історичну правду про переможні й трагічні дні, змальовують образи учасників воєнних подій.
    Окремим томам на виставці представлено Книгу Пам'яті України – своєрідний літопис боротьби і мужності нашого народу, котрий здолав фашистську навалу і здобув Перемогу в травні 1945 року. Він розповідає про героїзм і самопожертву воїнів-українців у боротьбі з гітлерівськими загарбниками. У Книзі Пам'яті опубліковано імена полеглих у роки війни (воїнів і цивільних громадян).
    Наукові збірники представляють публіцистичні статті та аналітичні дослідження істориків, спогади безпосередніх учасників війни. Більшість із запропонованих книг – це роздуми про долі переможців. Автори зуміли написати про їхню воєнну і повоєнну долю так, що ці розповіді торкають глибини людської душі.
    Книжкова виставка – це вдячний привід, щоб віддати належну шану не тільки воїнам, що піднялись на бій з фашизмом, а й усім тим, хто прискорював перемогу, працюючи на заводах і фабриках, у наукових установах, на ланах і фермах, хто боровся із ворогом у партизанських загонах і підпіллі, у Русі Опору за межами Батьківщини, хто не скорився і загинув у концентраційних таборах.
    Завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, ви матимете змогу детальніше переглянути книжково-ілюстративну виставку-реквієм «Україна пам’ятає подвиги своїх солдат» та вклонитися світлій пам`яті полеглих за волю і територіальну цілісність України.
    На виставці представлено документи з фондів відділу загального читального залу нашої книгозбірні. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.
    Виставка експонується за адресою:
                    вул. Чорновола, 22;
                    3-й поверх.
    Термін експонування: 27 жовтня – 2 листопада 2014 р.
    Тож запрошуємо вас до перегляду.

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка