Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книжку спогадів політв’язня Володимира Пізя презентували в обласній бібліотеці



25 жовтня 2017 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки «Спогади політв’язня Володимира Пізя».

Відкрила презентацію директор обласної бібліотеки Людмила Бабій, яка в своєму виступі відмітила, що сьогодні мова йтиме про драматичні події кінця сорокових років ХХ століття на Івано-Франківщині, про людей, які боролися в часи сталінської тиранії за визволення українського народу від поневолення. 

Модератор зустрічі - відомий журналіст Володимир Гарматюк - розповів присутнім, як він знайшов в архівах згадку про Володимира Пізя:

«В процесі пошуку матеріалів про свого діда Зиновія Карася, теж репресованого, я натрапив на книгу спогадів Володимира Пізя. По його справі проходило десять людей, і мій дід був з ним знайомий саме по підпільній діяльності. Але коли його заарештували в 1957 році, в Казахстані, то в архіві НКВД піднімалася справа Пізя, щоб знайти якійсь зв'язки. На жаль, самого Володимира вже немає в живих, але його брат Мирослав видав ці спогади. А я допоміг йому презентувати цю книгу».

Володимир Пізь народився у селі Підкамінь Рогатинського району Івано-Франківськоїобласті. Навчаючись у Рогатинському педагогічному училищі, організував підпільну молодіжну націоналістичну організацію, склав програму і статут, написав клятву для її членів, проводив з ними нелегальні збори, за що був в 1950 році засуджений Військовим трибуналом на 25 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах.

Книжка «Спогади політв'язня Володимира Пізя» - своєрідні мемуари, в яких, арештований за радянських часів за підпільну діяльність, молодий учень педагогічного училища описує події свого особистого та його близьких друзів життя на тлі суспільно-політичних подій кінця 40-х років минулого століття.

Видання спогадів про підпільну організацію в Рогатинському педучилищі планувалося ще в 2009 році, але з різних причин ця книжка прийшла до читача лише тепер завдяки його молодшому брату Мирославу, який зберігає у себе рукописи Володимира Пізя.

«Спершу брат мені нічого не розповідав, бо я був ще маленьким - дізнався я про все це значно пізніше. Їх арештували за створення підпільної націоналістичної організації. Йому дали 25 років, відбув він лише шість - бо після смерті Сталіна була амністія, але жити на Прикарпатті йому не дозволили», - розповів п. Мирослав.

Про націоналістичний рух на Прикарпатті у післявоєнні роки говорили директор музею визвольних змагань Прикарпатського краю Ярослав Коретчук та голова Івано-Франківського товариства політв'язнів і репресованих Марія Вацеба.

Також на презентації прозвучав відеокоментар учасника організації Богдана Перекліти, який нині проживає в селі Жалибори Галицького району.

Книжка «Спогади політв'язня Володимира Пізя» поповнила фонди обласної бібліотеки ім. І.Франка.

Світлини

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка