Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

31 травня – Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням



В рамках відзначення Дня боротьби з тютюнопалінням і відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організований прес-дайджест «Твій вибір- твоє життя».

   Традиційно щороку 31 травня весь світ і Україна в тому числі, відзначає День боротьби з тютюнопалінням. Противники шкідливої звички закликають кинути палити хоча б на один день.

  День боротьби з тютюнопалінням був встановлений у 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, щоб у 21 столітті проблема паління тютюну зникла.  У березні 2006 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. Конвенція зобов'язує учасників вживати конкретних заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем.

   За статистичними даними, Україна займає одне з перших місць в Європі за кількістю курців. Кожен другий дорослий українець курить. В цілому в країні 15,5 млн курців, і з кожним роком кількість викурених сигарет зростає.

   Щороку близько 5,4 мільйонів людей помирають від хвороб, пов'язаних із тютюнопалінням - 80% із них знаходяться в країнах із низьким та середнім прибутком. Близько половини усіх курців помирають від хвороб, пов'язаних із тютюном, і дослідження також показують, що пасивне паління впливає на всіх, хто знаходиться поруч. Якщо ми залишимо цю проблему невирішеною, кількість смертей від тютюнопаління збільшиться до 8 мільйонів у 2030 році.

   На сьогоднішній день вже прийнятий закон про заборону куріння в громадських місцях Проте оскільки спеціальні місця для куріння на вулиці не позначені і заборонних табличок немає, досить складно визначити порушника. За даними експертів, тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, серед яких нікотин, який є однією з найсильніших отрут. Після проникнення сигаретного диму в легені нікотин потрапляє в мозок вже через сім секунд. Куріння викликає підвищення частоти пульсу, концентрацію цукру в крові, сприяє легкій збудливості кори головного мозку, має розслаблюючу дію на периферичні м'язи. Такий вплив є причиною цілого ряду хронічних захворювань, провокує розвиток онкологічних, серцево-судинних недугів, захворювань органів дихання. Смертність від раку легенів у курців у 20 разів вище, ніж у некурящих. Любителі тютюну в 13 разів частіше страждають стенокардією і в 10 разів - виразкою шлунку. Відомо, що крапля нікотину вбиває коня. Для людини смертельною стає доза в 50-100 міліграм. За підрахунками медиків, при викурюванні в день 20-25 сигарет за 30 років курець пропускає через свої легені 150-160 кг тютюну і не вмирає тільки тому, що вводить його невеликими дозами. Крім того, куріння віднімає до 10% робочого часу.

   Позбутися шкідливої звички непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя.

  Саме про вплив тютюнопаління на організм людини та про те,  як позбутися цієї шкідливої звички знайомлять відвідувачів матеріали прес-дайджеста «Твій вибір - твоє життя», який організували працівники відділу загального читального залу нашої книгозбірні. Відвідувачі зможуть переглянути численні публікації з часописів «Будьмо здорові», «Безпека життєдіяльності», «Психолог», «Все для вчителя» та інших.

    Тож запрошуємо на перегляд виставки і доброго всім здоров'я.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка