Пошук
Архіви

Офіційно визнано важливість бібліотек як механізмів забезпечення прозорості влади

Бібліоміст http://www.bibliomist.org/ua

30 березня в Клубі Кабінету Міністрів України відбулося засідання Національного круглого столу, під час якого був обговорений та погоджений Національний План дій із впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». У його роботі взяли участь Прем’єр-міністр України М. Я. Азаров, представники Уряду, громадських рад при органах влади, представники громадськості та засобів масової інформації.

Програма «Бібліоміст» надала консультаційну підтримку у розробці Плану дій із упровадження ініціативи. У результаті події модернізовані публічні бібліотеки були включені до Плану в якості установ, які надають безкоштовний онлайн-доступ громадянам, у тому числі для залучення їх до спілкування з органами влади, ознайомлення з офіційною інформацією, використання ресурсів електронного урядування тощо.

Під час засідання круглого столу Володимир Семиноженко, Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, зокрема, подякував за активну участь у розробці Національного Плану дій представниками міжнародних організацій, а саме Програмі розвитку ООН в Україні, Міжнародному фонду «Відродження» та програмі «Бібліоміст» Ради міжнародних наукових досліджень на обмінів (IREX) і анонсував заплановане підписання з ними меморандумів про взаємні зобов’язання щодо реалізації окремих пунктів Національного плану дій із впровадження «Партнерства «Відкритий уряд».

Керівник «Національного центру електронного урядування» («НЦЕУ»), член Консультаційної ради програми «Бібліоміст» Олеся Архипська зазначила у своєму виступі, що бібліотеки були вперше офіційно включені до урядової програми забезпечення прозорості влади.

Міжнародна ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» спрямована на підвищення рівня відкритості та прозорості діяльності державних органів, підтримку залучення інститутів громадянського суспільства до формування державної політики, впровадження високих стандартів професійної чесності в державному управлінні. Декларацію «Відкритий Уряд» підписали 20 вересня 2011 р. в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН 8 країн-засновниць ініціативи: Бразилія, Сполучені Штати Америки, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка та Сполучене Королівство. Станом на 20 березня 2012 р. 51 країна підтвердила намір приєднатися до Партнерства.

Ключовими питаннями Партнерства для України є посилення партнерської взаємодії органів виконавчої влади та інститутів громадянського суспільства; забезпечення доступу до публічної інформації; запобігання та протидія корупції; забезпечення належного врядування шляхом підвищення якості надання адміністративних послуг та впровадження електронного урядування.

Детальніша інформація про Міжнародну ініціативу «Партнерство «Відкритий Уряд» доступна за посиланням http://www.opengovpartnership.org

Із проектом Плану дій можна ознайомитися за адресою: http://civic.kmu.gov.ua/civic/control/uk/publish/article?showHidden=1&art_id=171356&cat_id=123224

Коментарі виключені.