Пошук
Архіви

Плануємо роботу публічної бібліотеки на 2012 рік

Планування – це технологія рішення проблеми через складання плану дій, який направлений на її розвиток.

Планування – річ відповідальна. Адже план роботи має відображати зміст, різноманітність форм і методів роботи, за допомогою яких реалізується місія бібліотеки і вирішуються завдання, що стоять перед нею. Передусім, план роботи має бути орієнтований на інформаційні та соціокультурні потреби  користувачів бібліотеки. І, звичайно, відображати діяльність бібліотеки як соціальної  установи, що чутливо реагує на всі соціально значимі події, що відбуваються у суспільстві.
Примірну структуру річного плану роботи ЦБС  ви маєте.  Основні розділи плану можуть доповнюватися підрозділами відповідно до пріоритетів діяльності ЦБС у наступному році.

Планування забезпечує рішення трьох комплексних завдань:

1. Встановити реальні можливості бібліотеки при відповіді на запитання «Де ми знаходимось на даний час?». Тут потрібно врахувати сильні і слабкі сторони бібліотеки, її ресурсне забезпечення, наявність портфоліо нових розробок.

2. Встановити реальні цілі, відповідаючи на запитання «Куди ми рухаємось?». Оцінити внутрішні і зовнішні фактори, які впливають на діяльність бібліотеки, визначення цілей і обмеження в їх здійсненні.

3. Встановити способи досягнення цілей або дати відповідь на запитання «Як ми збираємося це зробити?». В загальних рисах і конкретно визначити основні завдання, ресурси, оцінити витрати, намітити, що зробити бібліотечному працівнику при виконанні поставлених цілей.

 

 

Схема етапів планування:

Визначення місії бібліотеки

(зовнішній і внутрішній діагноз)

Вибір стратегії

 

 

Формування цілей і завдань

 

Вибір пріоритетних напрямків

Визначення асортименту бібліотечних послуг,

оптимальних форм та методів практичної діяльності

 

 

розробка форм плану

 

 

презентація плану

 

реалізація розробленого плану

контроль та оцінка дій

2012 рік для України стане визначальним з огляду на деякі події, що є знаковими для розвитку та самопрезентації нашої держави на світових теренах. Перша з подій – Евро-2012 продемонструє наскільки спроможна Україна забезпечити необхідний організаційний рівень для проведення спортивної події європейського масштабу. Друга – вибори до Верховної Ради, покаже, чи визначились українці з тим шляхом, який обрали для подальшого розвитку.

І, нарешті, третя подія, про яку знають лише вузькопрофільні фахівці з державних органів та правозахисні організації, що опікуються правами людини. Це – Універсальний Періодичний Огляд (УПО), що організовується Радою ООН з Прав Людини з метою перевірки стандартів та практики забезпечення прав людини державами-членами Організації Об’єднаних Націй. Практика таких оглядів була введена досить недавно – з 2008 року. Кожний уряд повинен один раз на чотири роки надати Національну Доповідь щодо стану прав людини у своїй країні. Наша держава у 2008 році підготувала і презентувала першу таку доповідь.

Слід пам’ятати, що у наступному році відбудуться вибори до Верховної Ради України та Всеукраїнський перепис населення (Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010 р. № 1565-р) (це для того, щоб при плануванні залишили трохи часу в резерві)

20 років з часу затвердження Президією Верховної Ради України Указу «Про Державний гімн України» (15.01.1992).

У своєму щорічному посланні до народу Президент України Віктор Янукович оголосив 2012 рік Роком культури та відродження музеїв, отже, варто подумати, з якими музеями  укласти угоду про співпрацю.

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2011 р. N 360-р 2012 рік – рік спорту та здорового способу життя. Тому  бібліотекам слід звернути увагу на включення у плани проведення  заходів на тему “Спорт і фізичне виховання – утвердження здорового способу життя та зміцнення миру”,  участь у всеукраїнському конкурсі на кращий малюнок та фотографію зі спортивної тематики та всеукраїнській фотовиставці “Спортивні миттєвості” (жовтень), участь у фестивалі “Пропаганда здорового способу життя” у рамках Всесвітнього дня здоров’я (квітень), підготовку інформаційних матеріалів за тематикою розвитку паралімпійського та дефлімпійського руху в Україні з метою їх презентації під час проведення Всеукраїнської виставки з нагоди відзначення Міжнародного Дня інвалідів, проведення засідань за круглим столом та конференцій з актуальних питань фізичної культури і спорту.  Детальніше про це в  Розпорядженні КМУ від 27.04.2011 року “Про заходи щодо підготовки та проведення в Україні у 2012 році Року спорту та здорового способу життя”.

Також можете запланувати  створення  або оновлення  інформаційних баз даних про оздоровчі та спортивні дитячі заклади “Віддаємо дитину у спорт”. Заплануйте інформаційні години, інші форми заходів, що будуть присвячені темі спорту в житті видатних особистостей. Це також  може бути “Жива Книга”, тобто зустріч зі спортсменом або людиною, яка відновила своє здоров’я завдяки наполегливій роботі над собою. Можна включити заходи з популяризації книг, що висвітлюють модні сьогодні східні системи оздоровчих гімнастик. Тему спорту  можуть розкрити заходи, присвячені історії олімпійського руху, олімпійським видам спорту, національним видам спорту, спортивним досягненням України, про фізкультуру і здоров’я, нові технології в спорті, спортивних кумирів.  Також можна  включити заходи з висвітлення досягнень паралімпійських чемпіонів “Сильні духом прославляють Україну”.

Цікавою буде тема “Міфи і реалії давньогрецьких олімпіад”, інші.

 

У 2012 році ООН організовує проведення наступних міжнародних років:

Міжнародний рік стійкої енергетики для всіх. Відзначається згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН (A/RES/65/151)

Міжнародний рік коопераціїї. Відзначається згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН (A/RES/64/136)

70 років з часу підписання (1942) Декларації 26 держав-учасниць антигітлерівської коаліції, що стала початком створення ООН (1945)

Нагадую, що 2003 — 2012 рр. оголошені Генеральною Асамблеєю ООН (2001) Десятиріччям грамотності: освіта для всіх.

2012 – Всесвітній рік кажана. Рік кажана – кампанія, ініційована Угодою про збереження популяцій європейських видів кажанів (EUROBATS). Кампанію підтримано UNEP – Програмою Об’єднаних націй із збереження навколишнього середовища. На 6-й Зустрічі сторін EUROBATS Угоди одностайно прийнято резолюцію щодо оголошення 2011 та 2012 років Роком кажана: 2011 рік – Рік кажана в Європі, 2012 – Всесвітній рік кажана.

 

В 2012 році Івано-Франківськ буде відзначати 350-ті роковини заснування міста (1662)

На сайті http://paralleli.if.ua/news/11887.html розміщено планування та програма заходів святкування Дня Івано-Франківська.

На сайтах www.mrada.if.ua/…/364-4714-160210, www.mvk.if.ua/uploads/files/zvmg08 відображені міські цільові програми Івано-Франківська.

Визначними датами у громадсько-політичному житті  Івано-Франківщини у 2012 році є:

950 років м. Тисмениці (1062)

175 років з часу виходу альманаху «Русалка Дністрова», виданого членами «Руської трійці»

135 років з часу заснування в Станіславові філії товариства «Просвіта» (1877)

110 років з часу заснування першої в Галичині музичної школи (1902), нині музичне училище ім. Д. Січинського

100-ліття від дня народження Олекси Гірника (березень)

65 років від часу заснування центральної районної бібліотеки Городенківської ЦБС

65 років від часу заснування центральної районної бібліотеки Тлумацької ЦБС

50 років від часу заснування центральної районної

бібліотеки Коломийської ЦБС

45 років з часу заснування народного краєзнавчого музею у Болехові (1967)

 

За детальнішою інформацією звертайтеся до «Календаря знаменних і пам’ятних дат Івано-Франківської області на 2012 рік»

 

Форми роботи із застосуванням новітніх технологій:

· віртуальні виставки; дайджести;

· віртуальні екскурсії по бібліотекам України та світу;

· слайд-лекція;

· мультимедійні, панельні презентації;

· тематичні майстер-класи з використанням новітніх технологій (для користувачів);

· прем’єри електронних та аудіовізуальних видань;

· мультимедійні огляди;

· віртуальне відвідування музеїв світу;

· електронна ігротека;

· онлайн-конференція.

·конкурс мультимедіа-творів;

· відеобесіди, уроки, розмови про …;

· бібліотечний урок-навігація;

· Інтернет-знайомства;

· Інтернет-канікули;

Новітні послуги:

· тематичні каталоги Інтернет-джерел;

· тематичні електронні підбірки;

· інструкції для користувача;

· бібліотечна веб-сторінка;

· бібліотечний сайт;

· електронна візитівка;

· електронна бібліотечна лоція;

· прес-кліпінг (моніторинг преси).

 

Джерело:  olga-methodlibkyiv.blogspot.com

Коментарі виключені.